Politiek

FvD-bijeenkomst stilgelegd om 'veiligheidsissue', Thierry Baudet inmiddels weer terug

Een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FvD) in Arnhem is maandagavond stilgelegd. Er zou sprake zijn geweest van een “veiligheidsissue”. Partijleider Thierry Baudet werd weggeleid, maar keerde later op de avond weer terug.

Baudet en Tweede Kamerlid Theo Hiddema waren aanwezig op de bijeenkomst. Terwijl er een filmpje werd afgespeeld werd Baudet weggetrokken, waarschijnlijk door iemand van de beveiliging. Ook Hiddema werd opgeroepen om weg te gaan. Ze werden daarna beiden in veiligheid gebracht.

Tekst gaat verder onder tweet

Na het incident werd er een pauze ingelast, maar de aanwezigen konden gewoon blijven zitten en er werd muziek gespeeld door een bandje. Rond 21.45 uur werd het programma hervat. Kamerlid Hiddema verscheen korte tijd daarna weer op het podium, maar moest op last van de beveiliging alweer snel vertrekken.

‘Situatie weer onder controle’

De politie had informatie over een “mogelijk verdachte situatie” en controleerde om die reden verschillende personen. Tijdens de controle bleek niet dat deze personen iets kwaads in de zin hadden, aldus de politie, en daarom werd de bijeenkomst na ongeveer een uur hervat. Even voor 22.30 uur keerden zowel Hiddema als Baudet onder luid applaus terug op het podium. De FvD-leider nam het woord en zei dat de situatie “volledig” onder controle was. “Er was een dreiging, maar het lijkt nu rustig”, aldus Baudet.

Hij bood ook zijn excuses aan aan het publiek. “We hebben het zekere voor het onzekere moeten nemen”, zei de voorman, “want het was niet duidelijk wat de situatie was”. Volgens hem waren de aanwezigen geen enkel moment in gevaar.

Het evenement van FvD wordt gehouden in Stadstheater Musis aan de Velperbinnensingel in Arnhem. Bij de politie was informatie binnengekomen over een mogelijke verdachte situatie. Op basis daarvan werden meerdere personen gecontroleerd, maar zij bleken niets kwaads in de zin te hebben. Daarna kon de FvD-bijeenkomst hervat worden.

Redactie/ANP