Lifestyle & Entertainment

De beste spellen voor twee personen om de coronacrisis door te komen

Ben je na twee dagen lichte ophokplicht wel uitgekletst met je partner? Dan kun je je altijd nog wagen aan een ouderwets bordspel of ander spelletje. Maar zijn er ook leuke spellen voor twee personen? Jazeker, die zijn er.

Denk niet dat het aanschaffen van een paar spelletjes een origineel idee is. Een woordvoerder van Bol.com laat aan Hart van Nederland weten dat er de afgelopen periode twee keer meer bordspelen zijn verkocht dan normaal om deze tijd van het jaar het geval zou zijn.

Populairste spellen voor twee personen

De spellen voor volwassenen die op dit moment het hardst gaan bij het online warenhuis: Qwixx, Pandemic, Regenwormen en Codenames. Waarvan die tweede uiteraard een tikje een ironische naam heeft.

Wat ze ook gemeen hebben: het zijn spellen voor twee personen. Nu ‘social distancing’ een ding is, kun je immers geen spannend potje Risk meer riskeren met je vrienden.

Qwixx is een leuk dobbelspel, maar kan snel gaan vervelen. Vooral Regenwormen is een aanrader om met twee man te spelen. Het doel: eindigen met zoveel mogelijk ‘regenwormen’. Weinig regels, veel snelheid en je kunt elkaar op leuke manieren dwars zitten, zonder dat het je je relatie kost.

Daarnaast is Carcassonne een aanrader. Bij Carcassonne vormt het spelbord zich gedurende het spel. Het idee erachter is zoveel mogelijk ‘horigen’ op strategische plekken neerzetten. Je bent wat langer bezig met een potje en hebt het gevoel dat je écht iets groters aan het opbouwen bent. Ben je klaar met het reguliere Carcassonne, dan zijn er tal van uitbreidingssets te koop om je spelplezier te verlengen.

Moderne klassiekers onder bordspelen

“Regenwormen en Carcassonne zijn inderdaad twee klassiekers als het gaat om spellen die geschikt zijn voor twee of meer spelers”, weet Jasper van Spellenwinkel Subcultures in Utrecht. “Maar er zijn er veel meer. Mijn tip: zorg ervoor dat je spelletjes kiest met meer diepgang dan Monopoly of Mens Erger Je Niet, maar met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad.”

Hij raadt Patchworks aan. “Daarbij moet je lappendekens in elkaar tetrissen. Heel simpel, in een paar minuten snap je het. Vervolgens zit je een half uur meermaals te hersenkraken over wat je volgende zet gaat zijn. Dat is het voordeel: je hebt het spel zo op tafel, maar het heeft wél diepgang.”

Daarnaast noemt hij Ticket To Ride. “Een moderne klassieker, waarbij je treinroutes moet bouwen.” Volgens de spellenexpert lijkt het een beetje op kwartet en Risk: je moet een bepaald aantal van één kaartsoort verzamelen om een route te ‘claimen’ en je hebt een geheime missie die je moet volbrengen zonder dat je tegenspeler het doorheeft. “Dus moet je je benodigde routes slim uitstippelen, daar ben je zeker drie kwartier mee zoet.”

Ga toch puzzelen

Mocht je helemaal geen zin hebben om met je partner een spelletje te doen: niet getreurd, je bent niet alleen. Bij Bol.com zijn namelijk niet alleen de spelletjes populair. “Bij de puzzels zien we dat er meer dan drie keer zoveel worden verkocht dan in een vergelijkbare periode, al hebben we dat over een wat langer tijdvak gemeten.”