Opmerkelijk

Jaap Verhagen uit Zutphen wint van Ajax en is beste grasmeester van Nederland

Vorig jaar was de prijs nog voor Erwin Beltman, de grasmeester van Feyenoord. Dit jaar ging de prijs van beste grasmeester van Nederland naar Jaap Verhagen, die alle sportgrasvelden in de gemeente Zutphen verzorgt.

De 58-jarige Verhagen verzorgt geen groene terreinen van profclubs, maar onder meer van derde- en vierdeklassers in Zutphen. ”Het is slechts een deel van mijn werk”, zegt Verhagen. ”Ik doe dit samen met drie andere collega’s. Zij zijn dagelijks met de sportvelden bezig. Als je het gras bij bijvoorbeeld FC Zutphen afrijdt ben je een dag kwijt. Bij die club moet dat twee keer per week gebeuren.”

Selectie

De titel ‘fieldmanager of the year’ is een prestigieuze prijs van het vakblad Fieldmanager. De genomineerden worden aangedragen door derden. Daarna maakt de jury een voorselectie, waarop de gelukkigen uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek. Daarna maakt de jury weer een selectie. Vervolgens volgt er een veldbezoek. Tot slot kiest de jury een winnaar.

Maar hoe herken je nu een goed voetbalveld? Aan het aantal uren dat je erop kunt spelen, weet Verhagen. ”Normaal kun je per jaar tussen de 200 en 250 uur op een natuurgrasveld spelen. Wij zijn in staat om er 300 uur per jaar op te spelen.”

Het verschil tussen grasvelden van profclubs en zijn clubs omschrijft Verhagen als volgt. ”In het betaalde voetbal wil je een dag per week op zo’n perfect mogelijke grasmat spelen. Wij willen ervoor zorgen dat je zo vaak mogelijk op een veld kan spelen.”