Gezondheid

Besmette coronapatiënt in Tilburgs ziekenhuis is man (56) uit Loon op Zand

De eerste besmetting met het nieuwe coronavirus in Nederland is een feit. Volgens minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ligt er in een ziekenhuis in Tilburg een man die de ziekte heeft.

De man was volgens gezondheidsorganisatie RIVM kortgeleden in Italië, in de noordelijke regio Lombardije. Het gaat om een 56-jarige inwoner van het Brabantse Loon op Zand.

De besmette Nederlander werd opgenomen in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Donderdag heeft laboratoriumonderzoek uitgewezen dat hij het coronavirus heeft. De patiënt is geïsoleerd. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

GGD start contactonderzoek

De GGD is een contactonderzoek gestart en probeert te achterhalen met wie de man recent in contact is geweest. Zo wordt onder meer onderzocht of hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, kan dan een stuk groter zijn.

Het RIVM zegt alert te blijven op mogelijke nieuwe besmettingen. “We passen hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.”

Het TweeSteden Ziekenhuis zei “net als alle ziekenhuizen” voorbereid te zijn op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. “De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Feiten boven tafel’

Minister Bruins snapt dat mensen zich nu extra zorgen maken. De minister wil dan ook zo snel mogelijk “de feiten boven tafel hebben” van het zogenoemde contactonderzoek.

Premier Mark Rutte staat in nauw contact met minister Bruins over de situatie. Hij spreekt zijn waardering uit naar de “professionals die hard werken om alles te doen wat nodig is”. Ook wenst Rutte de besmette man “natuurlijk alle sterkte en beterschap” toe.

Uitbraak coronavirus in Europa

Het coronavirus dook in december op in de Chinese miljoenenstad Wuhan. In de afgelopen maanden heeft de ziekte zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels loopt het dodental richting de 3000, waarvan het overgrote deel in China. Wereldwijd hebben meer dan 82.000 mensen het virus opgelopen.

Lees ook: Kan mijn huisdier ook ziek worden? En acht andere vragen over het coronavirus

In de afgelopen week is het coronavirus in steeds meer Europese landen opgedoken. Brandhaard van de besmettingen is Italië, met name in de noordelijke regio’s Lombardije en Veneto zijn veel nieuwe gevallen. In Italië zijn tot nu toe twaalf mensen aan het virus overleden en honderden mensen besmet.

Daarnaast hebben ook mensen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Estland, Kroatië, Noord-Macedonië, Roemenië en Georgië de laatste dagen het virus opgelopen. En nu heeft de ziekte dus ook Nederland bereikt.

Redactie/ANP