Benzineprijs door coronacrisis steeds lager: hier tank je het goedkoopst

De benzineprijs is zelden zo laag geweest, met dank aan de coronacrisis en een handelsoorlog tussen olieproducenten Saoedi-Arabië en Rusland. De prijs voor een liter benzine daalde in Nederland binnen een paar weken met zo’n 15 procent.,

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dit blijkt uit cijfers van MultiTankcard, een aanbieder van tankpassen, en het onafhankelijke platform Actuals.io. Begin maart kostte een liter benzine nog gemiddeld 1,63 euro, vorige week was dat nog maar 1,47 euro. Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard, spreekt van de sterkste prijsdaling in jaren.

Goedkoopste tankstation

Bij bemande pompen zakte de literprijs vijftien cent naar gemiddeld 1,50 euro. Bij onbemande pompen is een gelijke daling te zien en kost een liter benzine nu gemiddeld 1,44 euro. En zelfs bij deze lage prijzen wordt er nog volop geconcurreerd. De goedkoopste pomp staat bij de Makro in het Noord-Brabantse Best: daar hoef je slechts 1,35 euro per liter af te rekenen.

Toch is het niet zo dat Nederlanders nu massaal kunnen profiteren van de historisch lage benzineprijs. Zo was de grootste prijsdaling in de week van 16 maart, toen de scholen en horeca vanwege de corona-uitbraak dichtgingen. Het was ook de week waarin het kabinet aan iedereen vroeg om zoveel mogelijk thuis te werken.

Sindsdien zijn er veel minder mensen op de weg. En is er dus ook veel minder benzine nodig. Voor de pomphouders is het dan ook geen prettige tijd, sinds begin vorige maand is de gemiddelde tankomzet gehalveerd. Ook is een belangrijke bijverdienste weggevallen: door de coronarichtlijnen is het horecagedeelte bij alle bemande pompen gesloten.