Politiek

Ruim 80 procent van de Nederlanders wil standbeelden van zeehelden behouden

Beelden van Nederlandse zeehelden die zich bezig hebben gehouden met slavenhandel moeten niet worden weggehaald. Dat vindt een ruime meerderheid van 81 procent van de Nederland.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Wat Vindt Nederland. Daaraan deden vrijdag ruim 3800 mensen mee.

Zeehelden

Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd eind vorige maand overleed door politiegeweld, zijn er wereldwijd protesten tegen racisme en politiegeweld. Maar niet alleen dat, ook standbeelden van ‘zeehelden’ staan ter discussie.

Actiegroepen hebben zelfs verschillende standbeelden beklad en in het buitenland zijn beelden omver getrokken. De zeehelden zouden een slavernijverleden hebben en moeten daarom niet vereerd worden, vinden activisten.

Lees ook: Actiegroep erkent bekladden standbeelden van Piet Hein en Pim Fortuyn

‘Beelden hoeven niet weg’

De meeste Nederlanders zien dat anders. Van 81 procent hoeven de beelden helemaal niet te verdwijnen. Vooral mensen ouder dan 50 jaar vinden in grote getale dat de beelden moeten blijven (86 procent vindt dat).

Lees ook: Rutte over omstreden standbeelden: ‘Erken geschiedenis en leg plussen en minnen uit’

Maar ook voor de meerderheid van de jongeren onder de 30 (69 procent) hoeven de standbeelden niet weg. In totaal vindt slechts 13 procent van de Nederlanders dat de standbeelden van Nederlandse zeehelden niet meer kunnen.

Bang voor beeldenstorm

In landen om ons heen hebben activisten het heft al in eigen handen genomen. Daar zijn standbeelden omver getrokken. Maar ook overheden hebben beelden weggehaald naar aanleiding van de kritiek.

Een kleine meerderheid van de Nederlanders (53 procent) is bang dat de beeldenstorm naar Nederland overwaait.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.