Gezondheid

Beddengigant Auping maakt nu mondkapjes voor zorgpersoneel

Het tekort aan mondkapjes in Nederland lijkt steeds groter te worden. Waar het kabinet er alles aan doet om ze uit het buitenland te halen, hebben twee Nederlandse bedrijven inmiddels besloten ze zelf te gaan maken. Zo gaat onder andere Auping het zorgpersoneel helpen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het familiebedrijf uit Deventer maakt normaal bedden en matrassen, maar gaat de komende tijd specialistische mondkapjes voor medisch personeel maken. Het is de bedoeling dat er nog deze maand miljoenen exemplaren gemaakt worden.

Flink aan de bak

“Er zijn ziekenhuizen en die bellen ons op dat ze binnen een aantal dagen door de mondkapjes heen zijn”, vertelt directeur Jan-Joost Bosman aan Hart van Nederland. “De nood is hoog, dus we moeten gewoon aan de bak.”

Auping gaat zogenaamde FFP2-maskers maken. Die moeten de komende tijd handmatig worden genaaid. “De mondkapjes worden getest door twee keuringsinstanties, één in Duitsland en één in Engeland”, legt Bosman uit. “Daarmee kun je er zeker van zijn dat bij goed gebruik, het mondkapje veilig is.”

De directeur schat in dat zijn bedrijf ongeveer drie maanden nodig heeft om vier miljoen stuks te maken. “De minister heeft ook aangegeven dat de wens is dat we meer kunnen gaan produceren. Als het nodig is, zullen we dat doen.”