Lifestyle & Entertainment

Basisschool Zevenaar schrapt 'carnaval' om katholiek karakter

Basisschool IKC Carrousel in Zevenaar heeft hun ‘carnavalsfeest’ omgedoopt tot ‘verkleedfeest’. Ze willen het feest geen ‘carnaval’ meer noemen, omdat ‘een katholiek feest niet bij een openbare school hoort’. Dat heeft de ouderraad besloten.

Het feest krijgt dan wel een andere naam, maar de uitvoering blijft het zelfde. Dat betekent dat de kinderen verkleed naar school gaan.

‘Naam verkleedfeest wat overdreven’

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. “Maar daar staan 9 van de 10 mensen tijdens carnaval niet bij stil”, zegt Prins Carnaval Eric Boschman. Hij vindt de naamsverandering van het feest op de basisschool wat overdreven.

“Als we met z’n allen nou een hele katholieke uiting hadden gegeven aan het feest, dan had ik de naamsverandering begrepen. Maar het zijn niet ‘de heilige carnavalsdagen’. Het feest draait om saamhorigheid en niet om de katholieke boodschap”, zegt Boschman.

Lees ook: Komt het Brabantse carnavalsfeest dan toch op de erfgoedlijst?

Veel mensen reageren negatief op de naamsverandering. De school baalt hiervan en benadrukt dat het feest verder hetzelfde blijft. Volgens de school maakt het de kinderen niks uitmaakt hoe het feest heet. Verder wil de schoolleiding niet inhoudelijk reageren op vragen van Hart van Nederland.

Carnavalsgevoel

Boschman is in ieder geval blij dat het feest nog wordt gevierd op dezelfde manier. “Ik vind het al heel mooi dat ze het feest wel vieren. Op deze manier maken ze het carnavalsgevoel toch nog mee.”