Dieren

Megawesp Aziatische hoornaar dit jaar al opgedoken in drie provincies

De Aziatische hoornaar, een exotische grote zwarte wesp, is dit jaar al opgedoken in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland. Het was voor het eerst dat de megawesp werd gezien in Limburg.

De vespa velutina eet veel bijen en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 op de zogenoemde Europese Unielijst geplaatst, een overzicht van 66 exotische diersoorten die zich niet in Europa mogen verspreiden.

Lees ook: Nederlandse vrouw overlijdt na steek van hoornaar

Bestrijding van Aziatische hoornaar

Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in actie moet komen na een melding over de exotische wesp. De provincie is verantwoordelijk voor bestrijding van het ongedierte. Het Platform Stop invasieve exoten laat weten dat de nesten van de Aziatische hoornaar inmiddels zijn vernietigd.

De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met een Europese soortgenoot, die nog groter is, maar deze is echter onschadelijk. De Aziatische exoot is dit jaar volgens het platform al gezien in Vlaardingen, Terneuzen en het Limburgse Stein. Mensen die denken dat ze de grote wesp zien, moeten dat zo snel mogelijk melden op waarneming.nl.

Lees ook: Tijgermug, Japanse duizendknoop of draaigatje? Deze tien invasieve exoten kun jij in je tuin aantreffen

ANP