Asperges steken dit jaar wel erg vroeg de kop op

Na weken van regen en kou was het vanochtend eindelijk eventjes volop lente. En hoe! Aspergesteker Wim Tielemans uit het Brabantse Bavel heeft meteen een record te pakken. Nooit eerder kon hij het ‘witte goud’ zo vroeg in het seizoen oogsten als nu. “Je wordt er vrolijk van”, glimt Wim.

Daar is zijn partner Anja het roerend mee eens. “Daar zijn we heel blij mee! Daar doen we het voor. Het is ons vak, en daar gaan we voor.”

Klimaatverandering

Dat de asperges zo vroeg ‘steekbaar’ zijn, hebben zelfs de doorgewinterde aspergestekers nog niet eerder meegemaakt, vertelt Wim. “Vorig jaar hadden we 15 maart de eerste asperges, andere jaren is het begin april, dus dit jaar is het wel heel extreem.” Dat heeft alles met de klimaatverandering te maken, door de zachte winter steekt het witte goud veel eerder de kop op.

Aan de ene kant betekent dat eerder smullen, maar het zit Wim toch niet helemaal lekker. “Aan de ene kant is het leuk, aan de andere kant maak ik me toch wel zorgen over het klimaat wat toch aan het veranderen is.”