Gezondheid

'Asbest gevonden in make-up van HEMA en Douglas'

In make-up van HEMA en Douglas is asbest gevonden. In My Cheek Palette Blush van Douglas en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van HEMA zijn sporen aangetroffen van de kankerverwekkende stof, meldt EenVandaag woensdag.

EenVandaag liet samen met het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) de make-up door drie laboratoria testen op aanwezigheid van asbest. Alle drie vonden ze asbest in de twee producten van HEMA en Douglas.

Nog steeds in winkel

De winkelketens haalden de make-up aanvankelijk uit de winkel toen het programma met ze in gesprek ging. HEMA heeft TNO en Wessling hun product laten testen, daarbij zou geen asbest zijn gevonden. Wessling keek ook naar My Cheek Palette Blush van Douglas en vond ook daar geen asbest in. De producten liggen daarom inmiddels weer in de schappen.

Lees ook: Risico asbest in make-up Claire’s ‘waarschijnlijk beperkt’

Experts laten aan EenVandaag weten dat de verschillende uitkomsten verklaarbaar zijn: de laboratoria die HEMA en Douglas inschakelden gebruikten een andere onderzoeksmethode. Ook zou asbest ongelijkmatig in producten kunnen voorkomen, waardoor in het ene monster wel asbest kan zitten, en in een ander niet.

‘Bij wet verboden’

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg laat in een reactie aan het programma weten dat ze “niet wil dat er asbest in cosmeticaproducten zit”. “Dit is bij wet verboden”, aldus de bewindsvrouw. “Producenten van make-up moeten ervoor zorgen dat zij cosmetica zonder asbest op de markt brengen.”

Tekst: ANP
Foto: Douglas/HEMA