112

Twee trapeze-artiesten gewond na val van 10 meter tijdens kerstcircus Carré

Twee artiesten van het Wereldkerstcircus in het Amsterdamse theater Carré zijn vrijdagavond tijdens een duo-act gevallen. Ze hebben een val van tien meter gemaakt, maar zijn buiten levensgevaar.

Het gaat volgens Henk van der Meijden, de producent van het Wereldkerstcircus, om een Russisch echtpaar dat optreedt onder de naam Sky Angels. De trapeze-artiesten werken zonder vangnet en staan erom bekend dat ze hun act uitvoeren door de trapeze onder meer alleen met hun tanden beet te houden.

‘Levenloos op de grond’

Een ooggetuige vertelt tegen Hart van Nederland hoe de man en vrouw naar beneden zijn gevallen. “Eerst viel de vrouw naar beneden en daarna viel de man op haar.” Hij zegt dat de twee circusartiesten na het ongeluk “levenloos” op de grond lagen. “Ze vielen keihard.”

Na het ongeluk werden meerdere hulpdiensten ingezet, waaronder een traumahelikopter. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, een van hen is ernstig gewond geraakt.

Van der Meijden, zegt dat de artiesten buiten levensgevaar zijn. Ze waren volgens hem aanspreekbaar toen ze per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. “Wij zijn zeer geschokt”, aldus de producent. “Het is triest dat de show op zo’n manier eindigt.”

Publiek naar buiten

Het ongeluk gebeurde rond 18.50 uur voor de ogen van het aanwezige publiek. De voorstelling was om 16.00 uur begonnen en werd meteen stopgezet. De toeschouwers zijn naar buiten geleid.

Volgens Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen staat de straat helemaal vol. Inmiddels staat ook het publiek voor de volgende voorstelling van 20.00 uur voor het theater. Die show is afgelast, laat een medewerker van Carré weten.

Tekst gaat verder onder de tweet

Jubileum in Carré

Het Wereldkerstcircus viert dit jaar het 35-jarig jubileum in Carré, met drie voorstellingen per dag van vrijdag 3 tot en met zondag 5 januari. Dit jaar werken ongeveer honderd circusartiesten mee. Volgens producent Van der Meijden gaan de shows van zaterdag en zondag gaan vooralsnog gewoon door.

Hoe de artiesten naar beneden konden vallen, is niet duidelijk. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld, omdat het om een bedrijfsongeval gaat.

Tekst: Redactie/ANP
Foto ter illustratie