Seizoensarbeiders blijven thuis, barman wordt aspergesteker

Poolse seizoensarbeiders blijven door het nieuwe coronavirus massaal thuis, dit tot grote bezorgdheid van landbouwers die rekenen op de extra handjes. Zo ook aspergeteler Lidy van de Ven uit Mierlo. In het hoogseizoen kon zij altijd rekenen op zo’n 25 gastarbeiders, maar die zijn dit jaar nergens te bekennen.

Lees ook: Asperges steken dit jaar wel erg vroeg de kop op

“Sommige arbeiders durfden niet te komen”, vertelt Van de Ven. “Anderen wilden niet komen, omdat ze dan hun familie in deze tijd moeten achterlaten.” De Poolse arbeidskrachten die zich wel aan de reis naar Nederland wagen, kunnen rekenen op urenlange files. “Gisteren is toevallig een Poolse kracht aangekomen die acht uur lang in een file bij de grens van Polen heeft gestaan om hier te komen.”

Direct probleem

De aspergeteler uit Mierlo is lang niet de enige die minder arbeidsmigranten te werk heeft. Uit een rondgang van Hart van Nederland blijkt dat veel meer ondernemers zorgen hebben over de wegblijvende Oost-Europese werknemers. Vooral ondernemers die komende weken moeten oogsten krijgen veel afmeldingen uit Polen.

Enkelen geven zelfs aan dat een tekort kan leiden tot de vernietiging van eetbare producten zoals komkommers. Land- en tuinbouw organisaties delen de zorgen van de ondernemers en werken aan oplossingen. Zo wordt geprobeerd personeel dat werkte in andere sectoren voor het oogstwerk te strikken. Veel tijdelijke werknemers uit de sierteelt zitten nu zonder werk nu de vraag naar bloemen wereldwijd is afgenomen. Zij kunnen nieuw werk goed gebruiken.

Landbouworganisatie LTO heeft een crisisteam in het leven geroepen om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te beperken. Als er niks wordt gedaan, komen de eerste bedrijven in de problemen.

Mogelijkheden

Omdat ook Lidy Van de Ven verwacht dat veel Poolse arbeiders gaan afzeggen, heeft ze de hulp ingeschakeld van de lokale horeca. “Bij ons kunnen ze aan het werk. Voor voor de mensen met een nulurencontract in de horeca, kunnen bij ons toch nog loon krijgen.”

Ondanks dat Van de Ven blij is met de extra hulp, ziet ze dit seizoen wel somber in. “Normaal gesproken leveren wij onze asperges voor het grootste deel aan restaurants, maar die zijn nu dicht. Ik weet dan ook nog niet of we wel de kosten moeten gaan maken om alle asperges uit de grond te halen.”