Bijna heel Nederland wil verbod op appen in houder

Mag je appen in de auto terwijl je telefoon in de houder zit? Het klinkt misschien raar, maar: ja, dat mag. Als je telefoon in een houder zit, mag je hem bedienen. Bijvoorbeeld om je navigatie in te stellen, je muziekspeler te bedienen of telefoontjes te accepteren of op te hangen. Of om te reageren op appjes.

Wat dan wel verboden is? Het fysiek vasthouden van een telefoon achter het stuur is verboden. Dit levert je een bekeuring op van 240 euro. Dit geldt overigens niet alleen voor telefoons. Ook het vasthouden van alle andere mobiele elektronische apparaten mag niet. Het verbod proberen te omzeilen door je telefoon tussen je oor en schouder te klemmen is ook verboden.

Appen toegestaan

Wat Vindt Nederland onderzocht maandag de vraag of appen in de auto, terwijl de telefoon in de houder zit, verstandig is. Allereerst de bekendheid: maar liefst tweederde van ons land weet niet dat het toegestaan is om te appen als de telefoon in de houder zit. We zijn met zijn allen overigens wel heel erg braaf: maar liefst 88% zegt nooit te appen tijdens het rijden.

Lees ook: Verkeersregels overtreden? Dit gaat het je kosten in 2020

Maar dan: zou appen achter het stuur, dus óók vanuit de houder, verboden moeten worden? Daar is het overgrote deel van ons land het mee eens: maar liefst 92% stemde voor. Overigens zijn vooral ouderen voor zo’n totaalverbod. Een op de vijf jongeren ziet dit niet zitten.

Aan het onderzoek van Wat Vindt Nederland deden maandag ruim 2000 mensen mee.