Bijzondere uitreiking van de Appeltjes van Oranje door koningin Máxima: Villa Pinedo krijgt Grote Appel

Vanwege – uiteraard – de coronacrisis is niks meer normaal dit jaar. Ook de 18e uitreiking van de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds niet. De prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Koningin Maxima heeft ook dit jaar de winnaars weer bekend gemaakt, maar: dit keer online.

Wie zijn er dit jaar met de prijzen vandoor gegaan? Om precies te zijn drie projecten. Zij zijn blij gemaakt met een geldbedrag en een beeldje gemaakt door prinses Beatrix:

  • Mijn Tweede Familie (Amersfoort). Mijn Tweede Familie steun jonge asielzoekers die hier in Nederland zonder ouders of familie zijn.
  • Bedrijf en Samenleving (Haarlem). Deze stichting geeft probleemjongeren weer kans op een toekomst.

De Grote Appel, de ‘belangrijkste’ prijs die vandaag is uitgereikt, ging naar Villa Pinedo uit Amsterdam. Dit project helpt kinderen van gescheiden ouders met advies en hulp. De winnaars werden tijdens de bekendmaking door een felicitatieteam verrast. Die hebben de prijzen daar direct kunnen overhandigen, overigens met inachtneming van alle coronamaatregelen.

Koningin in studio

Uiteraard kon de koningin niet op alle drie de plaatsen tegelijk zijn om de winnaars te feliciteren. Normaliter zou ze de Appeltjes van Oranje uitreiken op Paleis Noordeinde, maar voor de gelegenheid zit ze in een studio. De bekendmaking deed ze samen met voorzitter Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters van het Oranje Fonds.

Hart van Nederland is met een van de felicitatieteams op pad geweest, om precies te zijn die Villa Pinedo in Amsterdam ging verrassen. In de uitzending zal donderdagavond de volledige reportage te zien zijn. Via de website van het Oranje Fonds is de volledige lijst van de genomineerden te vinden.