Opmerkelijk

Gorinchemse bakker stuurt appeltaart per post: 'Het is een gekkenhuis'

Een kaartje krijgen per post is leuk in deze tijd, maar wat te denken van een appeltaart? Het klinkt gek, maar een bakkerij uit Gorinchem bakt speciale brievenbusappeltaarten.

“Ik heb dit idee samen met mijn moeder uitgewerkt. De taart is precies gemaakt op de afmetingen van een brievenbus”, vertelt Mathilde Verbeek. De taart per post blijkt een succes. De bakkerij verstuurt er inmiddels tot wel 1500 per dag. “We werken veel samen met bedrijven. Maar die liggen nu grotendeels stil door de coronacrisis. Daarom wilden we iets nieuws bedenken. Maar we hadden niet gedacht dat het zo storm zou lopen”, zegt Mathilde.

Moeder Margriet Bouman, die eigenaar is van de bakkerij, heeft het eigenlijk te druk om Hart van Nederland te woord te staan. “Het is een gekkenhuis. Het is heel druk, maar wel gezellig”, vertelt ze voor ze weer snel doorgaat naar haar klanten.

‘Hij valt niet kapot’

Een taart in de brievenbus klinkt natuurlijk als een leuk idee. Maar dat kan toch bijna niet goed gaan? “We werken met een speciaal op maat gemaakte verpakking”, legt Mathilde uit. “Die verpakking zit heel strak om de appeltaart heen, waardoor die geen bewegingsruimte heeft. Mensen denken vaak dat de taart kapot valt, maar dat hebben we eigenlijk nog niet meegemaakt.”

Er komen veel leuke reacties binnen bij de bakker. Het geheim van het succes zit ‘m volgens Mathilde in het verrassingseffect. “Het is zo’n grote verrassing als je dit in je brievenbus krijgt. Mensen hebben geen idee wat er in zit.”

Veel taarten gaan naar opa’s en oma’s, of naar andere familieleden. Er zijn volgens Mathilde ook veel bedrijven die de taarten naar medewerkers sturen, als blijk van waardering.

Opa en oma helpen mee

Het succes van de brievenbustaart leidt ook tot grote drukte bij de opa en oma van Mathilde. Die doen de hele dag niets anders dan appels schillen. “Ik facetime opa en oma elke dag en dan zitten ze weer te schillen. Tientallen kilo’s per dag. Maar ze vinden het ontzettend leuk. Ze hebben altijd meegewerkt in de bakkerij.”

Mathilde is blij dat de unieke taart zo’n succes is geworden. Zelf kan ze inmiddels geen appeltaart meer zien. “We hebben zoveel gegeten en geproefd om het beste recept eruit te halen. Nee, ik kan geen appeltaart meer op”, lacht ze.