Gezondheid

Alpe d’HuZes weer 'van start', al 7,2 miljoen euro opgehaald

Donderdagochtend vroeg was de ‘aftrap’ van Alpe d’HuZes, de jaarlijkse actie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Maar door de coronacrisis gaat het dit jaar om een virtuele editie.

Normaal beginnen om 4.30 uur in het donker duizenden deelnemers vanuit de plaats Bourgd’Oisans lopend of op de fiets aan de beklimming van de bekende berg Alpe d’Huez in Frankrijk. De berg staat symbool voor de moeilijke route die kankerpatiënten moeten afleggen.

Lees ook: Michiel en Rutger fietsen samen de berg op voor hun zieke moeder

2000 brandende kaarsen

Nu klonk er op dit tijdstip het startschot van een online editie. Met ruim 2000 brandende kaarsen op het Gelderse landgoed Hemmen begon een virtuele tour door Nederland. De tocht staat in het teken van bezinnen en herdenken, herinneren, strijden, onderzoeken, het leven vieren en samen klimmen.

“Juist nu, nu het coronavirus alles en iedereen raakt, ook de strijd tegen kanker, is het belangrijk dat kankerpatiënten gesteund worden”, legt voorzitter Jan Kouwenhoven van Alpe d’HuZes uit. “Kanker is al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland en stopt niet door corona. Opgeven is voor ons geen optie, daarom gaan we door.”

Ondanks dat de fysieke vijftiende editie van Alpe d’HuZes een jaar is uitgesteld, is er door de deelnemers inmiddels toch al 7,2 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. De opbrengst is wel lager dan vorig jaar, toen werd 11,8 miljoen euro ingezameld.

Kijk hier de reportage van Hart van Nederland terug over de editie van vorig jaar.

ANP