112

All You Can Eat restaurant in Den Haag ontruimd wegens extreme drukte

Wereldrestaurant Samen aan de Brasserskade in Den Haag is zaterdagavond ontruimd en gesloten. Het was er zó druk dat het voor gasten onmogelijk was om zich aan de coronaregels te houden. Daarop besloot de politie om het all-inclusive restaurant te ontruimen.

“Ik ben hier voor de veertigste verjaardag van mijn dochter en we moesten ineens naar buiten”, vertelt een gast van het restaurant. “We waren net een uurtje binnen, dus we gaan zo naar de Mac!” Een andere gast wilde net haar bord gaan opscheppen toen het restaurant werd ontruimd. “Dat mocht niet meer”, vertelt ze. “We mochten ons bord nog leegeten en daarna moesten we weg.”

Honderden mensen

Hoeveel gasten in het restaurant aanwezig waren tijdens de ontruiming is niet duidelijk. Ooggetuigen spreken van ‘enkele honderden’ mensen. “Ik vond het niet veilig. Er waren veel te veel mensen”, zegt een andere restaurantgast. De gemeente Den Haag bevestigt zaterdagavond aan Hart van Nederland dat het restaurant tot twee keer toe is gewaarschuwd over de drukte.

“Het gaat inderdaad om een restaurant waar eerder al twee waarschuwingen aan zijn geweest”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De eerste keer was dat via een gesprek. De tweede keer was het een officiële waarschuwing via een brief dat het restaurant wordt gesloten als ze zich niet aan de maatregelen houden. Vanavond is er gecontroleerd, en er zaten veel meer dan 100 mensen binnen. Sommigen spreken over honderden.” In het restaurant is binnen de coronaregels plek voor maximaal 50 personen. Daarom is het restaurant zaterdagavond gesloten.

Wereldrestaurant Samen was sinds 1 juli weer geopend. Op haar website schrijft het restaurant de coronarichtlijnen van het RIVM na te leven.

Het restaurant heeft gasten toegezegd dat zij een deel van hun geld zullen terugkrijgen.

Beeld: Regio 15