Misdaad

'Iedereen moet zich zorgen maken om gestolen inlognamen en wachtwoorden'

Volgens cyber security-expert en voormalig hacker Rickey Gevers is de zaak rond WeLeakInfo.com uniek. Vrijdag werd bekend dat een 22-jarige man uit Arnhem is aangehouden. Hij zou betrokken zijn bij het lekken van 12 miljard inlognamen en wachtwoorden.

Gevers noemt het uniek door de omvang van de site: “Het is de grootste website op dit moment waar inlognamen en wachtwoorden te koop worden aangeboden.” Hij vermoedt echter dat het niet gaat om 12 miljard unieke inlognamen en wachtwoorden maar dat er dubbele gegevens bij zitten.

Gevers is niet verrast over de arrestatie van de Nederlander.  Veel Nederlanders zijn volgens hem betrokken bij cybercriminaliteit.

‘Iedereen moet zich zorgen maken’

De meeste mensen gebruiken dezelfde inloggegevens voor meerdere websites. Dit in combinatie met makkelijke wachtwoorden. Volgens cyberexpert Gevers moet iedereen zich dus ook zorgen maken omdat wachtwoorden en inlognamen overal op het internet rondzwerven. “Iedereen weet dat je overal een ander wachtwoord moet gebruiken, maar bijna niemand doet het.”

Als er een datalek is bij een bedrijf komen alle gegevens van alle accounts op straat te liggen. Hackers kunnen deze informatie vinden en dus gebruiken om hiermee ook in te loggen op andere websites.

Heel veel inloggegevens beschikbaar

De website WeLeakInfo.com was wereldwijd de grootste website waarop inloggegevens te koop werden aangeboden. Maar volgens Rickey Gevers zijn er op internet nog veel meer inloggegevens te vinden.

Vaak gaat het om oude wachtwoorden van oude accounts maar omdat mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken zijn deze gegevens te gebruiken om ook op nieuwe accounts in te loggen.
Of jouw wachtwoorden bij een datalek openbaar zijn geworden kun je zelf checken op de website ScatteredSecrets.com. Op deze website zijn 4 miljard inlognamen en wachtwoorden te vinden. Maar deze zijn alleen op te vragen door de gebruiker zelf.

Beeld: Pixabay.com