Politiek

'Laat meer beroepsgroepen alcohol- en drugstest doen voor werk'

Meer bedrijven mogen hun werknemers gaan controleren op gebruik van drugs en alcohol. Dat is het voorstel van verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark. Ze wil zo’n drugstest met name voor de chemische industrie. Voor de toekomst sluit ze andere sectoren ook niet uit.

Een test is belangrijk bij een gevaarlijke baan. Nu mag zo’n onderzoek alleen bij bepaalde beroepsgroepen, zoals piloten, kapiteins, machinisten en trambestuurders.

Waar werknemers onder invloed van alcohol of drugs een risico voor de veiligheid zijn, moeten zij van de werkvloer geweerd kunnen worden, vindt Van Ark. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun collega’s. “Dit gedrag hoort niet thuis op de werkvloer.”

Gevaarlijke stoffen

Ze bekijkt of bij zo’n vierhonderd bedrijven, waar een groot risico bestaat op een zwaar ongeval, werknemers getest kunnen worden. Deze ondernemingen werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen en een incident hier kan grote gevolgen hebben.

Afname van een alcohol- of drugstest op het werk is strikt beperkt omdat de werkgever daarbij bijzondere medische persoonsgegevens krijgt. De Autoriteit Persoonsgegevens, die over de bescherming van de privacy gaat, benadrukt dat een test alleen mag als het wettelijk is geregeld.

ANP