Opmerkelijk

Alberto Stegeman staat voor rechter vanwege 'nepbom' in kazerne

Alberto Stegeman staat maandag voor de rechter. Justitie verwijt hem dat hij voor zijn tv-programma Undercover in Nederland een ‘nepbom’ heeft achtergelaten in een legerkazerne in het Gelderse Oldenbroek.

De programmamaker was stiekem bij de kazerne naar binnengegaan. Hij liet in de eetzaal een koffer achter. Toen het object ontdekt werd, schakelde Defensie de explosievenopruimingsdienst in.

Lees ook: Alberto Stegeman voor de rechter om plaatsen nepbom

Van algemeen belang?

Stegeman wilde met zijn actie aantonen hoe makkelijk het is om zonder toegangspas op het terrein en in de gebouwen van de kazerne te komen. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de onthulling het algemeen belang diende en vervolgt de tv-maker daarom niet voor het binnendringen.

De aanklacht gaat alleen over het achterlaten van een nepbom. Volgens het OM kan Stegeman zich niet beroepen op de uitzondering die voor de journalistiek geldt. De journalist vindt dat de omgekeerde wereld, omdat hij volgens hem met de koffer ook een misstand aantoonde.

Tekst gaat verder onder tweet

‘Koffer had bom kunnen zijn’

Het ging dus om een koffer, maar in de uitzending van Undercover in Nederland sprak Stegeman zelf over een nepbom. Hij deed dat “omdat we dat dus makkelijk hadden kunnen doen”. In de koffer zat volgens hem niets wat op een bom leek, er zaten een stapel papier en een stuk klei in.

Lees ook: Alberto Stegeman duikt onder in de uitvaartbranche

Stegeman werd in 2014 al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke boete, omdat hij toen voor zijn programma een personeelspas van KLM voor Schiphol had vervalst.

ANP