Politiek

Al ruim 12.000 registraties van doodgeboren kinderen

Ouders kunnen sinds een jaar hun levenloos geboren kindje laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Die wetswijziging blijkt erg populair: vooraf verwachtte het kabinet 550 inschrijvingen, maar de teller staat nu al op 12.372.

Initiatiefneemster Natasja Geyteman voelt zich dankbaar. “Ik ben blij dat er veel mensen zijn bereikt en er gebruik van hebben gemaakt. Het is een stukje bewustwording, want achter elk nummertje zit een verdrietig verhaal”, vertelt ze. “Ik ben heel blij dat ik van iets verdrietigs iets moois heb kunnen maken.”

Een jaar verder

Geyteman heeft al veel reacties gekregen en heeft een boek (Noem mijn naam en ik besta) geschreven over het proces en hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen. ”Daarvoor ben ik op het Ministerie geweest om gesprekken daarover voerde, en het mooie is dat ze zijn doorgegaan met de regelgeving. Wat het bleek te zijn dat er nog steeds mensen waren die buiten de boot vielen. Dat wordt nu ook nog allemaal geregeld. Dus het werk gaat door!”

Over twee dagen is het op de kop af een jaar geleden dat de wet Basisregistratie Personen werd gewijzigd. Daarvoor registreerde de overheid doodgeboren kinderen niet. “Er is echt een ommezwaai gemaakt van systeemdenken naar kijken naar de menselijke kant.”