Rapper Akwasi verwijdert Twitteraccount na ophef over oude tweets

Rapper Akwasi heeft zondagmiddag zijn Twitteraccount @antonkarel offline gehaald na ophef over een paar van zijn oude tweets. In het verleden had de Ghanese Nederlander onder meer geschreven dat hij vond dat Zwarte Piet dood moest.

Twitteraars hadden zaterdag oude tweets van hem gedeeld. Volgens Akwasi en zijn woordvoerder kwamen die tweets niet van hem. Vandaag kwam hij daarop terug.

Akwasi twittert zondag: “Ik neem afstand van de tweets uit de afgelopen twee decennia die online verschenen. Ik herken mezelf niet in wat ik zag. Ik kan ze me zelfs niet herinneren. Kunnen jullie kleine berichtjes herinneren van meer dan twee decennia geleden? Ik ook niet.”

‘Zwarte Piet moet dood’

Akwasi had in 2012 onder meer geschreven: “Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord.” Een jaar eerder twitterde hij: “Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen?” Ook vroeg de rapper: “Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?” Die oude tweets werden zaterdag gedeeld op Twitter. Op zondag liet Akwasi weten: “Ik neem afstand van de tweets uit de afgelopen twee decennia die online verschenen. Ik herken mezelf niet in wat ik zag. Ik kan ze me zelfs niet herinneren. Kunnen jullie kleine berichtjes herinneren van meer dan twee decennia geleden? Ik ook niet.”

De rapper ziet het delen van oude tweets als een poging om zijn naam te bezoedelen. Ook herhaalde Akwasi waarom hij vindt dat Zwarte Piet moet worden afgeschaft. “Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat heel veel bevoorrechte Nederlanders zich zorgen maken over het in leven houden van deze traditionele blackface, terwijl ze geen aandacht schenken aan wat je Nederlandse medemensen met een andere achtergrond willen: gehoord worden en met respect behandeld worden.” Ook wees Akwasi zijn volgers erop dat bedrijven als Facebook, Bol.com en CoolBlue Zwarte Piet al in de ban hebben gedaan.

Zaterdag kwam Akwasi ook al in het nieuws. De rapper had in een interview in het AD verteld dat zijn juf hem vroeger Aquarium noemde, met een lachende klas als gevolg.

Zwarte Piet in zijn gezicht trappen

In juni zei Akwasi tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam dat hij Zwarte Piet in het gezicht zou trappen als hij hem in november zou tegenkomen. Daarvoor kreeg hij veel bijval en veel kritiek.

Akwasi werd vervolgens bedreigd en er kwamen aangiftes tegen hem binnen.

ANP/ Redactie