Misdaad

OM en politie: advocaat Khalid Kasem lekte informatie naar Ridouan Taghi

Advocaat Khalid Kasem heeft volgens de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek gelekt. Hij zou de informatie naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi hebben doorgespeeld.

Dat meldt het AD vrijdag op basis van verschillende bronnen rond dat onderzoek. Volgens de krant heeft het OM recent de Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs geïnformeerd over verschillende misstanden rond het onderzoek met de naam Koper26.

Henrichs houdt namens de Orde van Advocaten toezicht houdt op de advocatuur. Hij zegt in een reactie aan de krant dat hij vanwege vertrouwelijkheid niet kan en mag reageren.

Lees ook: Taghi gekoppeld aan negen liquidatieopdrachten op veertien personen

De Slimste Mens

Een paar maanden geleden werd Kasem nog tweede in het bekende televisieprogramma De slimste mens. Eind maart kwam zijn boek Abdelhak Nouri: een onvervulde droom uit, over de jonge Ajax-voetballer die bijna drie jaar geleden blijvende hersenschade opliep na een hartstilstand.

De advocaat ontkent met klem iets te maken te hebben met wat er beweerd wordt. “Ik heb […] geen enkele informatie over dit dossier verstrekt, niet direct en niet indirect”, laat hij weten in een reactie aan het AD.

Peter R. de Vries

Kasem is momenteel partner van het advocatenbureau De Vries & Kasem, dat hij twee jaar geleden samen met Peter R. de Vries heeft opgericht. De advocaat blijkt volgens de krant in zijn jeugd klasgenoot te zijn geweest Ridouan Taghi. De topcrimineel wordt gezien als het brein achter een reek liquidaties.

Lees ook: Zo leefde Ridouan Taghi jarenlang in een luxe villa in Dubai

Peter R. de Vries maakte vrijdag bekend te stoppen als directeur van het advocatenkantoor. “Dit speelt drie jaar voor onze samenwerking en inmiddels ben ik geen directeur meer”, aldus de misdaadjournalist tegen het dagblad.