Gezondheid

Advies aan kabinet: kinderopvang open na meivakantie, basisscholen deels

De basisscholen kunnen na de meivakantie deels weer open. De kinderopvang kan weer open. En als alles goed blijft gaan, zou ook het voortgezet onderwijs vanaf juni weer kunnen worden hervat. Dat blijkt uit het uitgelekte advies dat het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven aan het kabinet.

Blijf via ons liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Nederland.

Het OMT bestaat uit virologen en andere medici en is de belangrijkste adviseur van het kabinet. Het OMT is voor de versoepeling van de maatregelen voor kinderen, omdat die minder risico op het virus zouden lopen en het virus bovendien minder snel zouden verspreiden.

Volgens de experts kunnen basisscholen kijken om na de meivakantie met een gedeeltelijke schoolbezetting open te gaan, bijvoorbeeld door kinderen om en om naar school te laten gaan of door halve klassen te maken. Tot dusver nam het kabinet de adviezen van het OMT steeds grotendeels over.

Zelfde plan voor voortgezet onderwijs

Als een maand later geen grote uitbraken van het coronavirus geconstateerd worden, kan het voorgezet onderwijs zich ook gaan voorbereiden op lessen op school. Hoe dat er allemaal uit moet komen te zien, daar zegt het OMT niets over. Dat is aan het kabinet en het onderwijs zelf.

Kinderopvang open na meivakantie

Ook de kinderopvang en het speciaal onderwijs kan na de meivakantie haar deuren weer openen zonder beperkingen.

Wel teamsport-trainingen

Kinderen onder de twaalf jaar zouden buiten weer aan teamsport-trainingen kunnen doen. Dat geldt voor jongeren van twaalf tot achttien ook, maar zij moeten de 1,5 meter afstand in acht blijven nemen.

Geen versoepeling voor verzorgingstehuizen

Versoepeling van de bezoekregelingen in verzorgingstehuizen raadt het OMT af. Eerst zou er meer inzicht moeten komen in de situatie in verzorgingstehuizen. Wel kunnen er pilots worden uitgeprobeerd, zij het op kleine schaal, in een eerste stap tot landelijke versoepeling.

Het OMT adviseert om voor kwetsbare ouderen die op zichzelf wonen 1 of 2 mensen aan te wijzen die regelmatig bij hen op bezoek kunnen komen.

Horeca langer dicht

Verder wordt geadviseerd dat de horeca langer dicht moet blijven, tot tenminste 16 mei. Wel zou het mogelijk zijn dat in provincies waar minder coronabesmettingen zijn geconstateerd, zoals in het noorden, meer maatregelen worden versoepeld dan in de rest van het land. Dat wordt niet geadviseerd door het OMT, want dan is het risico te groot dat het hele land richting het noorden trekt.

‘Verbod contactberoepen niet opgeheven’

Kappers hopen dat zij na 28 april weer kunnen gaan knippen. Samen met vakbonden hebben ze alvast een protocol opgesteld: gebruik van mondkapjes door zowel de kapper als de klant, minder klanten en eventueel zelfs spatmaskers tussen klant en kapper. De nadruk ligt op de 1,5 meterrregel. Wel is door de kosten van de maatregelen de kans groot dat een bezoek aan de kapper duurder wordt.

Wat het OMT betreft, wordt het verbod op contactberoepen zoals kappers niet opgeheven. Wel acht het OMT het risico met betrekking tot beroepen waar altijd al beschermingsmiddelen worden gebruikt, zoals de tandarts, beheersbaar.

Saaie zomer

Het wordt waarschijnlijk een saaie zomer als het gaat om evenementen als festivals. Die waren sowieso al tot 1 juni verboden, maar omdat organisatoren voor langere tijd duidelijkheid willen, zal het verbod vermoedelijk worden verlengd.

Premier Mark Rutte maakt vanavond om 19:00 bekend in hoeverre de adviezen van het OMT na 28 april worden opgevolgd door het crisisteam van het kabinet.