112

Politieagenten betalen ruim acht ton aan verkeersboetes uit eigen zak

In twee jaar tijd betaalden politieagenten ruim 800.000 euro aan verkeersboetes, blijkt uit cijfers die Shownieuws heeft opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur. Ze konden de bonnen niet laten kwijtschelden, omdat er geen legitieme redenen voor de overtredingen waren.

Het ging bijvoorbeeld onder meer om snelheidsovertredingen en boetes voor foutparkeren. De kosten van deze boetes werden ingehouden op het salaris van de medewerkers die de overtredingen begingen.

Lees ook: Overzicht: hoogte boetes verkeersovertredingen in 2020

Kwart niet geseponeerd

Als een politiemedewerker wél een geldige reden heeft om een verkeersovertreding te begaan – bijvoorbeeld tijdens een politieoptreden – kan een boete worden geseponeerd. Tussen 2018 en 2019 kon ruim een kwart van de bonnen niet worden geseponeerd.

Een deel van de boetes kon niet worden geseponeerd omdat er te weinig informatie was over de bestuurder die de overtreding had begaan. In deze gevallen draaide de politie zelf op voor de kosten van de boetes. Het is niet duidelijk hoe hoog dat bedrag is.

In 2018 en 2019 werden er in totaal 33.000 boetes uitgeschreven aan agenten. Bij de politie werkten in die jaren ongeveer 62.000 mensen.

Reactie

De politie legt uit hoe ze te werk gaan in dit soort situaties. “Onze mensen doen complex werk en daarbij komen zij soms in situaties dat zij de regels moeten overtreden. Dit wordt getoetst. Als blijkt dat er niet voldaan kan worden aan de toets heeft dat gevolgen. Wat daarbij komt kijken is onder welke condities het gaat en daar wordt in trainingen ook aandacht aan besteed. Maar in the heat of the moment gaat het wel eens fout en dat is iets dat wij serieus nemen.”