Gezondheid

Opnieuw dagrecord aantal coronabesmettingen, ook meer ziekenhuisopnames

Voor de derde dag op rij heeft Nederland een recordaantal coronameldingen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1756 bevestigde besmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari. Ook wordt het weer drukker in de ziekenhuizen.

Het oude record was van woensdag toen er 1546 nieuwe gevallen werden geconstateerd. Vandaag zijn er bij 1756 mensen het virus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari. Het oude record heeft slechts één dag standgehouden: op woensdag meldde het coronadashboard van de overheid 1546 nieuwe besmettingen, en dat was een aanscherping van het record van dinsdag, toen 1387 gevallen binnenkwamen.

Dat de besmettingen oplopen merken ze ook in ziekenhuizen in de Randstad. Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, is opgelopen tot 261. Dat is het hoogste aantal sinds eind juni. Ten opzichte van woensdag is het aantal opgenomen patiënten met vijftien toegenomen.

Aantal opgenomen patiënten is verdubbeld

Het aantal opgenomen coronapatiënten is in de afgelopen twee weken meer dan verdubbeld. Begin september behandelden de ziekenhuizen 122 mensen vanwege de besmetting.

In Amsterdam en Rotterdam zijn patiënten verplaatst naar nabijgelegen ziekenhuizen, maar het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) “hoeft nog geen patiënten te spreiden tussen de regio’s”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Enkele patiënten worden nu verplaatst van kleinere ziekenhuizen naar ziekenhuizen met meer capaciteit. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat de reguliere zorg in die kleine ziekenhuizen niet in gevaar komt.

Volgende week mogelijk 100.000e besmetting

In de afgelopen dagen is het aantal bevestigde besmettingen met bijna 9600 toegenomen. Het totale aantal besmettingen nadert de 90.000. Met het huidige tempo zou volgende week de 100.000e besmetting in Nederland vastgesteld kunnen worden.

Lees ook: Inspectie: GGD’en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus

Coronapatiënten op ic gedaald naar 49

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 212 coronapatiënten, 21 meer dan op woensdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 54 naar 49.

ANP/redactie