Gezondheid

Aantal nieuwe coronabesmettingen fors gedaald: nu minder dan 5.000 gevallen

De tweede coronagolf lijkt steeds verder achter ons te liggen. Inmiddels ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen onder de 5.000. In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 4.709 positieve tests geregistreerd.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen bijna met duizend is afgenomen ten opzichte van een dag eerder. Zondag meldde het RIVM nog 5.703 besmettingen, maar dat maandag bijgesteld naar 5.696. Sinds vorige week maandag was er elke dag sprake van een daling, behalve op vrijdag. In totaal zijn er in de afgelopen zeven dagen ruim 46.700 positieve tests geregistreerd.

Ook daling in grote steden

Ook in de vier grote steden worden steeds minder inwoners positief getest op het virus. De grootste coronabrandhaard van het land blijft Rotterdam. Daar zijn in de afgelopen dag 338 nieuwe gevallen bijgekomen. De havenstad wordt gevolgd door Amsterdam (221), Den Haag (148) en Utrecht (90).

Lees ook: ‘Kabinet lijkt voorlopig af te zien van avondklok’

Het aantal geregistreerde coronadoden steeg in het afgelopen dag met 40. Dat wil echter niet zeggen dat al deze mensen in het laatste etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden soms met vertraging doorgegeven aan de gezondheidsdienst. Zondag werden er nog 44 sterfgevallen gemeld.

Iets meer ziekenhuisopnames

Na een dagenlange afname is het aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen dag weer licht toegenomen. Op dit moment liggen er 2.317 mensen in het ziekenhuis met corona. Dat zijn er 22 meer dan zondag. Van de opgenomen coronapatiënten liggen er 600 op de intensive care, een toename van twee in vergelijking met een dag eerder.

Bekijk video: Meekijken op de corona-afdeling van het Franciscus tijdens tweede golf

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt verder dat in de afgelopen dag tien coronapatiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s, waarvan vijf personen die op de ic liggen.