112

Zes aanhoudingen na berovingen bij afspraakjes in Utrecht via datingapp

De politie in Utrecht heeft zes mensen aangehouden omdat ze slachtoffers hebben bedreigd, afgeperst of beroofd tijdens een afspraak via een datingapp.

De laatste tijd komen er steeds vaker meldingen en aangiftes binnen van dat soort incidenten, en de politie waarschuwt gebruikers van de populaire apps.

Afpersen tijdens date

De zes arrestaties werden gedaan na drie verschillende incidenten. Zo werd een 19-jarige Utrechter op 22 oktober aangehouden omdat hij een 48-jarig slachtoffer op een afspraak via een datingapp had bedreigd, afgeperst en beroofd.

Vorige week woensdag werden vier tieners van 16, 17, 18 en 19 jaar uit Utrecht en omgeving aangehouden. Dit omdat ze een 30-jarig slachtoffer hadden beroofd tijdens een date. Zaterdag is een 18-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden omdat ze een 55-jarig slachtoffer had bestolen op hun afspraak eerder die dag.

Tips voor een veilige date

Volgens de politie worden verschillende datingapps misbruikt, maar het risico is het grootst bij datingapps waarin mensen anoniem kunnen blijven. De politie geeft een paar tips voor het gebruiken van de apps. Zo kan het geen kwaad om actuele foto’s te vragen van je date. Ook is het verstandig om je date eerst te bellen voordat je op date gaat.

Ook is het slim om in het zicht van andere mensen af te spreken en niet thuis, op een verlaten plaats of in het donker, aldus de politie.