Opmerkelijk

Aangepaste uitvaarten vanwege coronavirus: 'Ellebogen doen we niet'

Je geliefde begraven, maar pas over een paar weken samenkomen met andere nabestaanden om diegene te herdenken. Het is een van de manieren die begrafenisondernemers nu bedenken om passend afscheid te nemen in tijden van corona.

Voor directeur Anita van Loon van de Uitvaartstichting in Hilversum zijn dit “bijzondere tijden”, vertelt ze aan Hart van Nederland. “Je kunt uitvaarten door laten gaan als je rekening houdt met de maatregelen.”

Zo zijn de stoelen in de aula al verder uit elkaar gezet. Ook heeft het personeel opdracht gekregen om mensen er op te attenderen elkaar zo min mogelijk aan te raken. “Als mensen elkaar toch omhelzen gaan ze er naartoe”, aldus Van Loon. “Maar je merkt dat iedereen heel voorzichtig is in Nederland.”

‘Hand op je hart’

Binnenkort heeft Van Loon binnenkort een uitvaart met 150 gasten. “Honderd mensen kunnen hier aanwezig zijn. En vijftig mensen zitten in een zaaltje verderop.” Bezoekers kunnen dan de gehele plechtigheid met muziek en sprekers in een andere ruimte volgen.

Ook het condoleren gaat nu anders, legt ze uit. “Ellebogen doen we hier niet.” Wel heeft Van Loon andere ideeën die volgens haar voldoen aan de etiquette. “Je kunt je hand op je hart leggen bijvoorbeeld. Dat is een heel mooi gebaar, een mooi ritueel, wat heel erg past bij afscheid nemen.”