Weer & Verkeer

A67 bezaaid met varkenshuiden nadat vrachtwagen lading verliest

Een ‘spektaculair’ gezicht voor automobilisten die vanuit Duitsland via de A67 richting Eindhoven rijden. Een vrachtwagen verloor een deel van zijn lading, waardoor de weg nu bezaaid ligt met varkenshuiden.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om slachtafval. De huiden liggen bij knooppunt Zaarderheiken verspreid over 200 meter snelweg. Een rijstrook is afgesloten, Rijkswaterstaat verwacht dat de rijstrook pas om 14:15 wordt vrijgegeven.

Kans op gladheid

Het gaat zo lang duren omdat de varkenshuiden niet alleen moeten worden opgeruimd. “De weg moet vanwege de aard van afval na het verwijderen worden schoongemaakt met een zogenaamde zoabcleaner.” Dit om te voorkomen dat de weg vettig blijft. Een spekglad wegdek kan immers voor nieuwe problemen zorgen.

Volgens een woordvoerder van het transportbedrijf dat de huiden vervoerde hoeft niemand zich zorgen te maken om zijn of haar veiligheid. “Het is een beetje een luguber gezicht, maar het is geen gevaarlijk product. Het zijn grondstoffen, er wordt onder andere gelatine van gemaakt. Daar maakt bijvoorbeeld Haribo weer snoepjes van.”

Hoe de huiden op de weg zijn beland, kan de woordvoerder niet vertellen. “Het kan een foutje zijn, of een technisch mankement, maar daar kan ik nu nog niets zinnigs over zeggen.”

Beeld: Roy Bouten via Twitter