Politiek

5000 bedrijven willen werktijdverkorting, hulp kabinet voor ondernemers

Al meer dan 5000 bedrijven hebben werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd vanwege het coronavirus. Het aantal aanvragen stijgt “heel snel”, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Twee dagen geleden stond de teller nog op 1700. In een normaal jaar zijn er ongeveer honderd tot tweehonderd aanvragen voor werktijdverkorting. Op het ministerie wordt er met man en macht aan gewerkt. Maar door de grote aantallen zal de behandeling van aanvragen mogelijk iets langer duren.

Lees ook: LIVEBLOG | Laatste nieuws over het coronavirus

Bedrijven die door een calamiteit zoals het coronavirus in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de regeling. Als ze zeker twee weken lang minstens 20 procent minder werk hebben, mogen ze werknemers minder inzetten en dan ook minder betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering.

Ondernemers kunnen daarnaast ook vragen om uitstel van belastingen. Dat geldt ook voor zzp’ers, zegt minister Koolmees. “Onze eerste prioriteit ligt nu bij mensen die hun baan dreigen te verliezen of mensen moeten ontslaan. Daar hebben we gisteren een heel pakket aan maatregelen voor gepresenteerd.”

Impact op economie zo klein mogelijk

De economische gevolgen van de corona-crisis kunnen groot zijn, zei minister Wopke Hoekstra van Financiën vrijdagochtend. “We zijn bereid om heel fors maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de impact op de economie zo klein mogelijk blijft.” Hij verwacht niet dat er vrijdag extra maatregelen worden gepresenteerd.

Vrijdagmiddag houdt de voorzitter van de Europese Commissie nog wel een persconferentie over de maatregelen die de EU kan nemen. Hoekstra vindt het belangrijk dat de coördinatie tussen de lidstaten beter gaat.