Ruim 50.000 handtekeningen voor Lijm de Zorg, manifest kan naar Tweede Kamer

Meer dan 50.000 handtekeningen in ruim vijf dagen: het manifest Lijm de Zorg mag officieel aan de Tweede Kamer worden overhandigd. Maandag startten hulpverleners en patiënten het manifest om de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

“Dat er zo veel handtekeningen zijn gezet in zo’n korte tijd, laat wel zien dat we een snaar hebben geraakt”, aldus een van de initiatiefnemers Louis de Mast.

Volgens de initiatiefnemers van de actie moeten de wachtlijsten en de bureaucratie worden aangepakt. Dinsdag gaan ze in gesprek met minister Paul Blokhuis over drie punten: er zou een helpdesk moeten komen voor mensen die vastlopen in het systeem, de toegang tot crisisplekken moet worden verbeterd en er moeten meer specialistische behandelplekken komen.

Lees ook: Hulpverleners en patienten in de bres voor betere jeugdzorg en ggz met manifest

De Mast had niet verwacht dat het manifest in zo’n korte tijd zo veel handtekeningen zou opleveren. Lijm de Zorg had 40.000 handtekeningen nodig om het manifest aan de Tweede Kamer te mogen overhandigen. Wanneer dat gaat gebeuren, weet De Mast nog niet precies. “We wachten het debat met Paul Blokhuis woensdag af.”

Het manifest blijft nog open. “We hopen dat we 90.000 handtekeningen halen, want zo veel mensen staan op de wachtlijst.”

Gevoelige snaar

Lijm de Zorg bewijst dat het probleem groot is, aldus De Mast. “Heel veel mensen staan wanhopig op de wachtlijst voor een behandeling. Ik heb heel veel schrijnende verhalen in mijn mailbox ontvangen van mensen die de juiste hulp voor hun probleem niet kunnen vinden en die van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

Lees ook: Suïcidale Charlotte staat al 804 dagen op een wachtlijst en eist nu hulp van het kabinet

Ook zegt De Mast dat veel mensen zich herkennen in het verhaal van de 26-jarige Charlotte Bouwman. Zij is al acht jaar suïcidaal en staat al ruim 800 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp. Charlotte heeft maandag tot en met vrijdag overdag ‘gewacht’ voor de deur van het ministerie tot ze geholpen wordt. Dit weekend is Charlotte gewoon thuis, maar maandag zit ze weer op de stoep van het ministerie.