Gezondheid

142 nieuwe doden gemeld, inmiddels 3601 mensen overleden aan corona

De afgelopen 24 uur zijn er 142 nieuwe coronadoden gemeld. Het totale aantal mensen dat is overleden aan corona, loopt daarmee op tot 3601. Dat meldt het RIVM op haar website.

Onder de gemelde overledenen is ook een jonge patiĆ«nt in de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar. Het betreft volgens het RIVM een meerderjarig persoon met “onderliggend lijden”.

De cijfers geven niet het werkelijke aantal overledenen weer, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Wanneer iemand overlijdt aan het coronavirus, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. Mensen die aan Covid-19 overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Het RIVM meldt zaterdag verder 129 nieuwe ziekenhuisopnames. Daarmee wordt de dalende lijn voortgezet. Ook het aantal gemelde patiĆ«nten dat overlijdt neemt af, constateert het RIVM. Dat gaat echter minder snel dan de ziekenhuisopnames. “Dit komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen besmetting en overlijden langer is dan de tijd tussen besmetting en ziekenhuisopname.”

Vertraging in coronacijfers

Het RIVM benadrukt dat er een vertraging kan zitten tussen de dag waarop aan corona is overleden en dag waarop het het sterfgeval gemeld wordt. Ook is het werkelijke aantal besmettingen in Nederland hoger dan gemeld wordt, omdat niet iedereen die mogelijk besmet is getest wordt.

ANP/Redactie