Marten stopt na 40 jaar met SRV-wagen: 'Het mooie aan dit vak is de vrijheid'

De bekende SRV-wagen dreigt te verdwijnen. In de jaren 70 reden er nog zo’n 2000 rond, nu zijn er nog maar ruim honderd over. Marten Hoekstra uit Friesland was een van hen, maar na veertig jaar gooit ook hij de handdoek in de ring.

SRV-man Martin stopt ermee omdat het relatief duur is om zijn winkelwagen door de APK te krijgen. “Hij is onderhand 32 jaar oud, en om nou zoveel geld aan een oude wagen te besteden, is het niet meer waard”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

‘Contact met de mensen’

Om die reden maakt Marten de laatste rondes bij de dorpen in Friesland. Hij kijkt met warme gevoelens terug op de afgelopen veertig jaar. “Het mooie aan dit vak is de vrijheid die je hebt en het contact met de mensen, je klanten. Dat is in al die jaren heel waardevol geweest.”

“Ik vind het helemaal niks dat hij ermee stopt”, zegt vaste klant Jan van Asperen. “Het ging niet alleen om de boodschappen, maar ook even om het gesprek.” Wel blijft voor Marten contact met klanten behouden in zijn nieuwe baan, want hij begint binnenkort als taxichauffeur.