Gezondheid

Zwolse huisartsen met paarse krokodil in actie tegen regeldruk

De Zwolse huisartsen Marco Blanker en Ellen Brand zijn een actie begonnen tegen de ‘doorgeschoten’ bureaucratie in de zorg. Sinds vorige week stempelen ze op alle -in hun ogen zinloze- (verwijs)brieven en regels een paarse krokodil: dankzij een alom bekende reclame hét symbool voor bureaucratie. De actie nam een vlucht toen huisarts Blanker erover ging Twitteren:

Volgens de initiatiefnemers moet de paarse krokodil de bureaucratie ‘opeten’ in de huisartsenzorg. “Zorg is niet goedkoop en controle moet er zeker zijn, maar we zijn er in Nederland wel een beetje in doorgeschoten.” Ze hopen dat hun protest massaal navolging krijgt in het hele land, zodat er een heroverweging van het declaratiesysteem komt bij het onder andere het ministerie en zorgverzekeraars.

Los van alle erkennende en steunende reacties op Twitter hebben ze in ieder geval ook al een andere belangrijke persoon achter zich staan: Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport (Ministerie VWS) laat aan Hart van Nederland weten het initiatief te steunen en er blij mee te zijn.

Zorgen voor meervoudig beperkte zoon

Sarike de Zoeten uit het Gelderse Gorssel kent de ‘paarse krokodil’ als geen ander. Ze is moeder van de 20-jarige Bram, die zeer ernstig meervoudig beperkt is. Sarike stuit in de zorg voor haar zoon op de ene na de andere, vaak in haar ogen nutteloze, regel. “Ik moet ontzettend veel formulieren invullen. Elk jaar opnieuw. Terwijl al 20 jaar bekend is dat mijn zoon meervoudig beperkt is en dat dat niet beter gaat worden, dat is soms best pijnlijk.”

Sarike is niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten en is zodoende mede-oprichter van de Stichting 2CU, die ouders met zeer ernstig meervoudige kinderen ondersteunt. Ze is blij met de aandacht die de actie van de Zwolse huisartsen met zich meebrengt en onderstreept het belang daarvan. “Ik weet zeker dat de mensen die de regels bedenken, zich niet ervan bewust zijn dat het in de praktijk zoveel bureaucratische rompslomp met zich meebrengt. Daarom moeten we de verschillende instanties en partijen, zoals verzekeraars, ziekenhuizen en hulpinstellingen, daar bewust van maken, zodat er iets aan veranderd kan worden”.

Artikel gaat verder onder de video:


Stempelen maar!

In navolging van de huisartsen in Zwolle heeft Sarike met haar stichting, in samenwerking met Jouw Dokter, ook een paarse krokodil stempel ontworpen en roepen ze op om een Paarse Krokodil op Paarse Krokodil formulieren te zetten. De stempel bestellen kan hier.