Dieren

Zwangere wolvin Naya waarschijnlijk 'kwaadwillig omgebracht' in Noord-Limburg

Van wolvin Naya, die in verwachting was en een halsbandzender droeg, ontbreekt elk spoor. Het dier werd regelmatig in Nederland gespot en ze werd voor het laatst op camera’s vastgelegd in Noord-Limburg, maar nu duikt alleen haar partner August nog op camerabeelden op.

Cel Natuurinspectie van Natuur en Bos kreeg meerdere tips over het lot van Naya en onderzoekt de vermissing al maanden, maar wat er precies met haar is gebeurd is nog onduidelijk. Wel stelt de inspectie vast dat het dier “kwaadwillig is omgebracht”. “Het laatste beeld van wolvin Naya dateert van voor de zomer”, meldt de inspectie. “Ze was toen duidelijk drachtig. Daarna verdween ze van de radar. Er waren wel beelden van de mannetjeswolf, die voedsel aanbracht. Op een bepaald moment stopte August echter met het aanbrengen van voedsel. Ook de wolvin of de welpen verschenen op geen enkel beeld.”

Er kan dus maar 1 conclusie zijn… “De hoop op een goede afloop is verdwenen.”

Lees ook: Nederlandse wolf die schapen doodbeet nu mogelijk in België

De Natuurinspectie kreeg de tip dat Naya vergiftigd zou zijn, maar uit onderzoek van wolvenpoep in de omgeving blijkt dat niet. Tijdens het onderzoek werd een strop in het gebied gevonden, waarschijnlijk bedoeld om everzwijnen mee te vangen, en de persoon die de strop ophing werd aangehouden. Maar of dat is wat Naya overkomen is, blijft een raadsel.

Ook is er onderzoek gedaan naar mogelijke ziektes, maar onderzoeken naar biologische ziekteverwekkers in de omgeving kwamen negatief terug. Tijdens het onderzoek werden twee jagers betrapt die zich in een jeep bevonden in een gebied waar niet gejaagd mag worden en zij zijn aangehouden, maar of zij iets met de verdwijning van Naya te maken hebben kon niet worden vastgesteld.

Wordt vervolgd…

Wel vreest de inspectie dat zoiets met Naya gebeurd moet zijn. “De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar niemand zich in principe mocht bevinden. De actie was dus goed voorbereid door professionelen. Het valt aan te nemen dat, als de wolvin werd omgebracht, de plegers van dat milieumisdrijf opzettelijk het nestelgebied van de wolvin zijn binnengedrongen om daar gericht en opzettelijk de wolvin met haar welpen op het nest te gaan zoeken en ze daar te doden.”

Tot duidelijk wordt wat er met de zwangere wolf is gebeurd, gaat het onderzoek door. Wordt dus vervolgd.

Beeld: Natuur en Bos/INBO