112

Zorgen om buurtwachten: 'Voor eigen rechter spelen ligt op de loer'

De politiek en vakbonden kijken met zorgen naar de vele buurtwachten in Nederland. “Gelukkig gaat het nu vaak redelijk goed,” vertelt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, maar hij waarschuwt dat “voor eigen rechter spelen op de loer ligt”.

Er zijn naar schatting zo’n vijfduizend groepen op Whatsapp die aan zogenaamde buurtpreventie doen. Op die manier waarschuwen mensen elkaar of de politie als ze iets verdachts denken te zien.

Flinke nadelen

Tot op bepaalde hoogte zijn de gemeenten en andere buurtbewoners daar blij mee, schrijft AD. Volgens een rapport van Politie en Wetenschap kleven er ook flinke nadelen aan.

Lees ook: Buurtwacht vanwege autobranden Deventer

Volgens het rapport ligt eigenhandig optreden en voor rechter spelen op de loer. “Bijvoorbeeld als mensen zelf tot opsporing overgaan, jongeren met een migratieachtergrond discrimineren of verdachte personen staande houden.”

Politie kan niet verslappen

Volgens de onderzoekers moet de politie meer regie nemen. “Het betekent dat de politie het zich niet kan permitteren te verslappen en zich op afstand van burgerverbanden te positioneren.”

Minister van Justitie Grapperhaus bekijkt nog of er een beter landelijk beleid moet komen voor burgeropsporing en buurtpreventie.

Wat Vindt Nederland?

Maar Wat Vindt Nederland,: worden onze wijken echt veiliger als de bewoners samen een appgroep beginnen om een oogje in het zeil te houden? Meer dan 1500 mensen deden mee aan ons onderzoek en daarvan vindt bijna driekwart, 73%, dat de buurt daardoor veiliger wordt. Maar 11% denkt dat het niet helpt.

Op de vraag of de politie betrokken moet worden bij het buurtpreventieteam antwoordt 64% met ja, de wijkagent moet hier een leidende rol in spelen. Een kwart, 26%, vindt dat niet nodig.