Politiek

'Wapen had nooit in huis mogen liggen', zoon Halsema niet vervolgd

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zweeg in eerste instantie over de herkomst van het wapen waarmee haar 15-jarige zoon afgelopen zomer werd betrapt, omdat ze het onderzoek van het Openbaar Ministerie niet wilde doorkruisen. “Het gaat namelijk om een mogelijke overtreding door mijn man, die nog door de politie moest worden gehoord”, zei ze tegen de gemeenteraad.

Halsema wist pas dat de jongen het wapen van thuis had meegenomen, nadat hij haar dat had verteld op weg naar huis na zijn aanhouding. “Het had nooit in ons huis mogen liggen”, zei Halsema.

Wapens op zolder

De burgemeester moest zich in de gemeenteraad verantwoorden over de zaak. Het wapen was van haar partner, filmproducent Robert Oey. Die biechtte na de aanhouding van zijn zoon in een interview op dat het van hem was. Het betrof volgens hem een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets. Dat hij een interview gaf aan NRC, was omdat de krant ervan wist en erover wilde publiceren. Hij wilde volgens Halsema zijn verantwoordelijkheid nemen en hun zoon ontlasten. “Hij noch ik beschouwen dit interview als geslaagd”, zei ze.

Lees ook: Halsema’s brief over actie zoon blijft eenmalige uitspraak over privékwestie

De opmerking over dat er mogelijk nog meer wapens op zolder zouden liggen, was volgens Halsema sarcastisch bedoeld. “Er lagen en liggen geen wapens op onze zolder.”

Leeuwen

De burgemeester zei verder nog: “Ik kan u niet schetsen hoe ontwrichtend het is om als anonieme tiener zo voor de leeuwen te worden gegooid”. Aan het eind van haar betoog drukte ze de raad op het hart zaken die privé zijn binnenshuis te houden. “U mag, u moet mij elke dag scherp ondervragen, aanvallen, al mijn daden bekritiseren. Maar als mijn of uw kinderen, als onze geliefden worden geraakt door het werk dat wij doen, dan worden we weerloos.”

De zoon van de burgemeester werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Het wapen dat hij bij zich had, zou hij hebben weggegooid toen de politie arriveerde. De kwestie kwam via De Telegraaf naar buiten. Halsema schreef daarop een brief met haar versie van het verhaal, waarin ze de herkomst van het wapen niet benoemde.

Echtgenoot verdacht van verboden wapenbezit

Eerder op de dag werd bekend dat het OM de zaak afdoet via bureau Halt en de jongen niet wordt vervolgd. Het onderzoek naar Oey loopt nog. Het OM Noord-Holland verdenkt hem van verboden wapenbezit.

Afdoening via Halt betekent voor de zoon van Halsema dat hij geen strafblad krijgt. Een Halttraject omvat onder meer leeropdrachten en het maken van excuses. De maatregel is voor zogeheten ‘first offenders’ van 12 tot 18 jaar.

Lees ook: Jeugdrechtadvocaat: ‘Actie zoon Halsema klinkt als een echt puberding’

ANP