Weer & Verkeer

Zomervakantie voorbij, drukke ochtendspits: 'Zet je wekker maar een half uurtje eerder'

Nu ook de vakantie in Noord-Nederland weer voorbij is, wordt het vanaf maandag merkbaar drukker op de weg. Vorige week was het nog vooral de avondspits die snel drukker werd, vanaf maandag merken we dat ook bij de ochtendspits. “Het is uit met de pret, zet je wekker maar weer een half uurtje eerder.”

“Hoewel de ervaring leert dat het de eerste ochtenden na de vakantie niet meteen losbarst is het echt weer even wennen”, zegt Frank Boer, verkeersspecialist bij Hart van Nederland. “Maar zo rustig als het de afgelopen weken was, is het natuurlijk niet meer. Vorige week zagen we de eerste dagelijkse files in het zuiden weer ontstaan, daar komen nu de noordelingen bij. Dat merk je vooral op de wegen in Noord-Holland en bij Groningen: daar rijdt het meeste verkeer.”

“Maar vergis je niet, ook bij Rotterdam, Den Haag en Utrecht, waar het deze week nog wel vakantie is ontstaat zo zoetjesaan de eerste vertraging weer. En natuurlijk de A12 bij Arnhem, daar is het al weken behelpen vanwege het wegwerk aan de A325.”

Ochtendspits

“Mijn verwachting is dat er maandagochtend al vroeg files ontstaan in Noord-Holland”, zegt Boer. Vanaf half zeven moet je weer op de rem op de A7 bij Purmerend. Ook op de A9 en de A22 gaat de vaart eruit. Tussen acht en half negen rijdt het ook weer langzaam op de Ring van Amsterdam. “Dat zijn natuurlijk de bekende knelpunten, maar daar reed je afgelopen tijd nog lekker door. In het zuiden is het vanaf zes uur al weer druk bij Den Bosch. Ook Eindhoven en Tilburg delen weer mee in de feestvreugde.”

’s Middags vanaf half vier ontstaan de eerste files op de terugweg en voelt het op de wegen in Noord- en Zuid-Nederland echt weer als een avondspits.

Topdrukte

De echte topdrukte zien we volgende week pas, als ook Midden-Nederland weer aan het werk gaat. “Dan zijn we weer op volle sterkte en gaan we weer richting de drukste verkeersperiode: het najaar.”