112

Zo vaak werd er vorig jaar ingebroken in jouw woonplaats

Criminelen hebben het steeds minder vaak gemunt op woningen. Vorig jaar daalde het aantal woninginbraken opnieuw.

Het aantal woninginbraken is vorig jaar in de meeste gemeenten gedaald. In totaal noteerde de politie bijna 43.000 gevallen. Dat zijn er dertien procent minder dan in 2017, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van de meest recente politiecijfers. Pogingen tot inbraak worden niet meegeteld voor deze cijfers.

Het aantal woninginbraken is sinds 2013 zelfs gehalveerd. Ondanks de daling had de politie in 2018 alsnog iedere dag gemiddeld 117 keer te maken met een woninginbraak of diefstal uit een huis. In 2013, het jaar waarin het aantal woninginbraken piekte, waren dit er dagelijks gemiddeld nog 239.

Van de tien grootste gemeenten werd alleen in Groningen vaker ingebroken dan in 2017. In deze vier gemeenten werd vorig jaar relatief het vaakst ingebroken:

  • Baarn > 7,6 woninginbraken/diefstallen uit een woning per duizend inwoners
  • Beemster > 6,3 per duizend inwoners
  • Sittard-Geleen > 5,8
  • Stein > 5,6

Dalers

In zeven op de tien gemeenten lag het aantal woninginbraken vorig jaar lager dan in 2017. In veel regio’s laat het aantal inbraken een grillig patroon zien. Het Gelderse Tiel telde in 2012 nog relatief de meeste woninginbraken, maar inmiddels is dit aantal bijna vier klaar lager dan destijds. De politie in die regio verklaarde dat dit komt door oplettende buurtbewoners in WhatsAppgroepen.

Alphen-Chaam telde in 2012 nog de meeste inbraken van Brabant. De gemeente kampte destijds met veel inbraken in de buitengebieden, daarna daalde dit aantal flink. Ook in andere gebieden zoals Dinkelland en Loppersum daalde dat na 2012 flink.

Stijgers

De gemeenten waar juist vaker werd ingebroken zijn vooral schaars bebouwde, landelijke gemeenten, zoals te zien is in deze grafiek. Zo speelt de problematiek in Baarn vooral bij huizen die langere tijd verlaten lijken.

In het Noord-Hollandse Beemster steeg het aantal woninginbraken in de dorpen Midden- en Zuidoostbeemster, die samen nog geen tienduizend inwoners tellen, vorig jaar explosief. Gezamenlijk waren er in 2017 13 woninginbraken in de kleine plaatsen, vorig jaar steeg dat aantal naar gezamenlijk 56 inbraken.

Beeld: LocalFocus