Weer & Verkeer

Zeeland kleurt langzaam wit door binnenrollend winterweer

Zeeland en het westen van de provincie Zuid-Holland kleurt langzaam maar zeker wit. Naar verwachting volgt de rest Nederland in de loop van de middag. Op veel plaatsen kan een dun sneeuwdek van 1-3 cm ontstaan. Op de Nederlandse wegen bleven lange files en grote ongelukken uit.

Vanochtend is het in het westen bewolkt en in Zeeland gaat het al snel sneeuwen. Later in de ochtend gaat het in de westelijke provincies op steeds meer plaatsen sneeuwen. Ook in het westen van Brabant en Utrecht kan het aan het eind van de ochtend sneeuwen. In het oosten van het land blijft het waarschijnlijk lang sneeuwvrij. Het sneeuwt niet hard, maar wel op grote schaal.

Lees ook: Winters weer heeft gevolgen voor reizigers

Later in de middag wordt het in het westen droog. In het oosten neemt de sneeuw vanavond af. De middagtemperatuur ligt op veel plaatsen iets boven het vriespunt. Komende dagen blijft het winters met donderdag wat zon.

De temperatuur zal gedurende dag tussen de -1 graad in het westen en -5 in het zuidoosten. In het westen van Zeeland en op de Wadden is het aan zee iets boven nul. Maar door een matige en aan de kust (vrij) krachtige zuidenwind voelt het veel kouder aan. De gevoelstemperatuur ligt aan het begin van de ochtend tussen -5 en -10 graden.

Dun sneeuwdek

In de loop van de middag sneeuwt het in het westen en midden van het land op veel plaatsen. De sneeuw breidt langzaam uit naar het oosten en noordoosten. In het zuidwesten wordt het halverwege de middag droog en later in de middag neemt ook in het westen de neerslag af. Aan de noordwestkust is wel kan op een enkele bui.

Op veel plaatsen kan een dun sneeuwdek van 1-3 cm ontstaan. Lokaal kan zo’n 4 cm vallen. Door de wind ligt op sommige plaatsen weinig sneeuw of lokaal juist iets meer.

Kans op gladheid

Dinsdagavond wordt het opletten geblazen voor automobilisten en fietsers. Op veel plaatsen wordt er gladheid verwacht doordat natte weggedeelten bevriezen, ook de sneeuwresten kan voor gladde stukken zorgen.

Lees ook: Dinsdag minder treinen vanwege kans op sneeuw

Komende nacht vriest het op veel plaatsen 1-2 graden. Lokaal kan de temperatuur naar -3 dalen. Het is bewolkt en nevelig. Lokaal kan mist voorkomen. Langs de oostgrens is kans op een enkel vlokje sneeuw. De noordwestkust en vooral Zeeland maken kans op nog een winterse bui.

Zachter weer in aankomst

Donderdag wordt er ook een beetje sneeuw verwacht. Vrijdag wordt het aanzienlijk zachter met 2-4 graden. De kans op neerslag neemt toe. Mogelijk valt landinwaarts eerst (natte) sneeuw, maar waarschijnlijk valt later op de dag overal regen.

In het weekend wordt het nog wat zachter met maxima van 4 graden in het noordoosten tot 6 graden in Zeeland. Daarmee is de middagtemperatuur vrij normaal voor eind januari. Het weerbeeld is daarbij wisselvallig en neerslag valt voornamelijk in de vorm van regen. In de nachten kan de temperatuur tijdens een opklaring dalen tot het vriespunt en is kans op lokale gladheid.