112

Wildwesttaferelen in Alkmaar, voorbijgangers krijgen politiekogels om de oren

Buurtbewoners van de Duivelandstraat in Alkmaar zijn behoorlijk geschrokken nadat een agent woensdagmiddag op twee jonge verdachten schoot na een diefstal uit een politieauto. “Ik zat in de vuurlinie.”

Het incident gebeurde rond 13.00 uur. Sander Norton wandelde op dat moment met zijn kind en hond door de straat toen hij vijf tot zeven harde knallen hoorde. “Ik zag twee jongens hard sprinten en dacht in eerste instantie dat het om vuurwerk ging”, vertelt aan Hart van Nederland.

Uiteindelijk bleek dat een dienstwapen van een agent te zijn. “Die jongens komen op mij aflopen, dus ik zat in de vuurlinie van de agent met m’n dochter van negen jaar oud.”

‘Gericht geschoten’

De politie zegt dat het nog niet duidelijk is of er in Alkmaar gericht of in de lucht is geschoten, maar Sander heeft geen twijfels. “Ik weet honderd procent zeker dat er gericht geschoten is.”

Hij is er naar eigen zeggen ondersteboven van. “Wat als mijn dochter tien meter verder weg stond? We kunnen allemaal wel nagaan wat zo’n kogel van een dienstwapen doet.”

Ook heeft de vader het gevoel dat de agent uit frustratie heeft geschoten. “Die jongens waren tussen de vijftien en achttien, negentien jaar oud en die politieagent was een flinke man. Ik dacht bij mezelf: kan je dan niet op een andere manier die jongens staande zien te houden?”

Kogelgat in de muur

Marja Roet woont in de omgeving van de Duivelandstraat en laat een kogelgat in de muur van haar huis zien. “Ik zat aan tafel en op een gegeven moment en hoorde ik knallen. Ik dacht: begint dat vuurwerk nou al?”

Ze zag twee jongens voorbij rennen. “Mijn man ging naar buiten om te kijken en die jongens aan te spreken, maar zij waren al weg.” Wel dacht ze rook te zien in haar tuin. “Tenminste, ik dacht dat het rook was. Maar dat bleek uiteindelijk cement te zijn geweest van de woning.”

Tien centimeter van het raam

Haar partner Jaap Geluk vond de kogel in de tuin. “Ik pakte de kogel op en gaf hem aan de agent. De agent zei toen: die moet je terugleggen. Dat is voor het sporenonderzoek.” Ze mochten daarna niet meer in de tuin komen, vertelt hij.

Het gat van de kogel is maar tien centimeter verwijderd van het raam. “En ik zat achter het raam in de woonkamer”, vervolgt Jaap. “Als die kogel door het raam heen was gegaan, ging ie zo door m’n achterhoofd heen.”

‘Heel hoog risico’

Als hem gevraagd wordt wat hij vind van het handelen van de agent geeft hij snel antwoord: “Ik vind het onterecht dat er zo gericht geschoten is. Het risico dat je iemand raakt, is heel hoog.”

Wel kan Jaap zich voorstellen dat het komt door een reactie op de diefstal. “Hij is hard aangepakt door die twee jongens. Ze probeerden z’n wapen te pakken en alles. Maar ja, beheersing moet je hebben als agent.”