Gezondheid

Wilco (52) heeft al zeven jaar dementie: 'Je hebt het verdriet van je kinderen en je man'

De ziekte van Alzheimer is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Om aandacht te vragen voor deze slopende ziekte was het zaterdag Wereld Alzheimer Dag. Wilco van Dam uit het Noord-Hollandse Groet is pas 52 jaar, maar leeft al zeven jaar met dementie.

“In het begin wist ik niet wat er aan de hand was”, vertelt de vrouw van Wilco van Dam, Sharon Bilars. “Ik dacht dat hij overspannen was, of dat er wat was op werk of misschien overspel. Hij werd heel passief, gaf steeds meer de voorkeur om thuis te blijven.”

Medische molen

“Hij raakte zijn emoties kwijt. Gaf geen knuffel meer, ook niet naar de kinderen toe”, vertelt Sharon. “Hij wilde niet naar de huisarts, want er was volgens hem niets aan de hand. Uiteindelijk zijn we wel gegaan.”

“Eerst zijn we in het ziekenhuis door de medische molen gegaan”, legt Sharon uit. “Tijdens het eindgesprek vertelde de artsen dat ze het niet wisten. Uiteindelijk hebben we in het VU de diagnose dementie gekregen.”

Alzheimer

In 1950 waren er vijftigduizend mensen met Alzheimer. Inmiddels is dat cijfers, onder meer door de vergrijzing, opgelopen tot 280.000 mensen. De verwachting is dat dat in de komende 25 jaar zal oplopen tot meer dan een half miljoen.

Ieder uur komen er in ons land vijf mensen met dementie bij. Het is een illusie dat dementie alleen onder ouderen voorkomt. Zo’n twaalfduizend patiënten in Nederland zijn, net zoals Wilco, jonger dan 65 jaar.

Lees ook: Onderzoek naar alzheimermedicijn gestopt wegens bijwerkingen

Snelle achteruitgang

Sharon: “Tijdens de diagnose werkte hij nog, maar bijna een jaar later kon hij al niet meer werken. Hij was niet productief. Ik moest op zoek naar dagbesteding, maar voor jonge mensen is er weinig aanbod.”

“Ook moest ik iets vinden waar hij zou kunnen wonen. Het ging steeds verder achteruit. Voor mijn veiligheid en zijn veiligheid moest hij ergens anders wonen. Het kon gewoon niet meer.” Sharon en Wilco hebben samen twee kinderen van 18 jaar en 16 jaar. “Het was een hele grote belasting voor de kinderen. er moest altijd iemand bij hem zijn.”

Onbegrip

Tijdens het hele traject liep Sharon tegen het onbegrip van mensen aan: “Mensen zeiden wat klets je nou hij zegt gedag en hij kent mij. Maar hij heeft een hele andere vorm van dementie. Ik wil het op de kaart zetten om mensen wakker te schudden. Zelfs de arts geloofde het niet. Je hebt het verdriet van je kinderen en van je man en dan geloven de mensen in je omgeving je gewoon niet.”

Om geld in te zamelen voor dementieonderzoek fietst Sharon in het weekend van 21 en 22 september mee in de 2bike4alzheimer. Op dit moment is er al bijna 200.000 euro ingezameld. Doneren kan nog op de website van 2bike4alzheimer