Politiek

Wijk bij Duurstede geeft jongeren geld ondanks vernielingen tijdens oudjaar

Jongeren in Wijk bij Duurstede hebben dit jaar meer schade veroorzaakt tijdens de jaarwisseling dan het jaar ervoor. Toch krijgen ze geld van de gemeente, 5.823 euro om precies te zijn.

De gemeente heeft vorig jaar namelijk bepaald dat als de schade door vuurwerk onder een bepaald bedrag blijft, de rest van het geld wordt uitgekeerd aan jongerenorganisaties in de gemeente. “Voorheen kostte vuurwerk de gemeente zo’n 13.000 euro per jaar”, aldus een woordvoerder tegen Hart van Nederland. “Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

‘Ze doen het toch wel’

Vorig jaar was er voor iets meer dan 2.500 euro aan gemeentelijke eigendommen vernield, dit jaar was dat iets meer dan 3.100 euro. “Iedereen weet en vindt dat jongeren geen schade moeten aanrichten, maar ze doen het toch wel”, aldus de gemeente. “Maar in plaats van geld stoppen in zinloze dingen als schade herstellen, stoppen we het nu in goede dingen.”

Lees ook: ‘We moeten jongeren niet belonen als ze zich gedragen’

Vorig jaar vroegen we ons panel van Wat vindt Nederland wat zij vonden van de maatregel. Toen zei slechts 21 procent van de respondenten dit een goed idee te vinden. Toch wil de gemeente dit blijven doen. “We worden ook gesteund door wetenschappers die zeggen: bij pubers belonen werkt beter dan straffen.”

Foto: ANP