Gezondheid

Werknemers winnen tienduizend euro voor niet roken en drinken

Een klein feestje vandaag bij het Roosendaalse bedrijf van ondernemer Paul van den Berg. Paul daagde een half jaar geleden zijn werknemers uit om een half jaar volledig te stoppen met roken en drinken. Vandaag kwam de langverwachte en allesbepalende uitslag van de alcohol- en nicotinetesten en die was bij iedereen goed!

Terwijl iedereen wist dat het wel goed zat met de uitslag, was het moment suprême toch nog even spannend, maar al snel bleek dat niemand had gezondigd. Voor de test moesten alle werknemers een pluk haar afgegeven. De haarsamples zijn verwerkt in Duitsland en laten zien of er de laatste maanden echt geen biertje is gedronken of een sigaretje is gerookt.

Doseren

“Twintig procent van de mensen heeft moeite om alcohol goed te doseren”, vertelt René Buitelaar van Be-Responsible, een bedrijf dat organisaties en werknemers helpt om alcohol- en drugsvrij te werken. “Dat is een op de vijf werknemers en dat heeft ook impact op het werk en ziekteverzuim.”

Bij Paul kwam het idee voor de challenge begin van het jaar. “Ik was klaar met roken en drinken, maar ik had wel een stok achter de deur nodig. Daarom bedacht ik deze challenge voor mijn werknemers.”

En nu, een half jaar later, hebben ze het allemaal gehaald. “Soms was het best moeilijk, maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Het half jaar ging eigenlijk heel snel voorbij.”