Weer & Verkeer

Wereldreis van Wiebe met elektrische auto nu echt klaar

In het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland is vrijdag een einde gekomen aan de wereldreis van de Nederlander Wiebe Wakker. Met een elektrische auto reed hij de halve wereld rond. De wagen, een omgebouwde Volkswagen Golf uit 2009, heeft in 1222 dagen iets meer dan 100.000 kilometer afgelegd.

Met de lange reis wilde Wakker laten zien waar elektrische auto’s toe in staat zijn.

Einde van de wereld

Op vrijdag reed Wakker het laatste stukje van zijn reis. Hij vertrok uit de zuidelijke stad Invercargill. Na enkele tientallen kilometers kwam hij aan bij Stirling Point. Daar staat een bord met de afstanden naar wereldsteden, zoals “London, 18958 km”. Bij de ‘finish’ werd Wakker door een enthousiaste groep mensen opgewacht. “En daar had ik helemaal niet op gerekend”, aldus Wakker.

Lees ook: Wiebe ziet de hele wereld zonder een cent uit te geven

Wakker was in april al over de eindstreep gekomen in het Australische Sydney. De finish daar zou het einde van zijn reis zijn, maar daarna kreeg hij een verzoek om ook naar Nieuw-Zeeland te komen. Nu is de reis echt klaar. “Ik voel dat ik aan een nieuwe uitdaging toe ben. Elke dag naar een nieuwe gastheer en weer mijn tas uitpakken kost veel kracht. Ik heb een heel mooi avontuur gehad, maar ik ben nu wel blij om terug naar Nederland te komen.” Wakker wil onder meer een boek schrijven over zijn reis en een bedrijf over duurzaamheid oprichten.

Duurzaamheid

Wakker reed op 15 maart 2016 weg uit Houten. Zijn route bracht hem via West-Europa, Scandinavië, Oost-Europa, Turkije, Iran, het Midden-Oosten, India, Zuidoost-Azië en Australië naar Nieuw-Zeeland. Dat is het 34e land waar hij rondrijdt. Hij blijft nog tot begin augustus in Nieuw-Zeeland, waar hij zijn auto onder meer zal tentoonstellen op een expo over duurzaamheid.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.