Sport

TU Eindhoven wint voor vierde keer solar challenge voor gezinsauto's

De zonneauto van het Solar Team Eindhoven heeft de World Solar Challenge in Australië gewonnen. De Stella Era werd eerste in de klasse voor gezinsauto’s. Het is de vierde keer op rij dat het team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wint in deze klasse.

De wagen passeerde vrijdag als derde de eindstreep, na een rit van 3000 kilometer dwars door de Australische Outback. De Stella Era ging de hele route het meest efficiënt met energie om. Daarnaast scoorde de auto bij de jury hoge punten voor innovatie en comfort. Uiteindelijk leverde het gemiddelde van de scores de eerste plek op.

Flinke tegenslagen

Het Solar Team Eindhoven noemt de overwinning een klein wonder. De Stella Era kwam aan in Australië met een beschadigd zonnepaneel. Twee weken voor de start ontstonden problemen met het elektrische systeem. Het team maakte daardoor minder testuren dan gepland.

Tijdens de race was de grootste uitdaging een stuk van 1200 kilometer met heel veel tegenwind. Uiteindelijk lukte het de Stella Era samen met een andere deelnemer om het checkpoint aan het eind van dat traject op tijd te halen. De totale race werd met een gemiddelde van bijna 80 kilometer per uur afgelegd.

Opnieuw winst voor TU Eindhoven

Bij de vorige editie van de World Solar Challenge, twee jaar geleden, won de Eindhovense gezinsauto ook al de Cruiser klasse. Ook de twee edities daarvoor zijn gewonnen door wagens van de universiteit uit Brabant. Aan race van dit jaar verschenen veertien auto’s aan de start. Een team uit Australië werd tweede, een auto uit Hong Kong werd derde.

In de raceklasse ging de winst eerder deze week naar het team uit Leuven. Twee Nederlandse kanshebbers waren uitgevallen door pech. De zonneauto uit Enschede werd door een windvlaag van de weg geblazen en belandde ondersteboven in het zand. De zonnewagen uit Delft nam de koppositie over, maar vatte vlam en brandde uit.

Foto: Bart van Overbeeke/Solar Team Eindhoven