Sport

Weer racistische spreekkoren: twee wedstrijden stilgelegd

De wedstrijd VV Emmen tegen JOS Watergraafsmeer in de hoofdklasse A is stilgelegd na racistische opmerkingen vanaf de tribune. Richmond Bossman, een donkere verdediger van JOS Watergraafsmeer, werd uitgemaakt voor Zwarte Piet.

Het stond toen 1-1 en er moest nog een kwartier gespeeld worden, schrijft Dagblad van het Noorden. Bossman was zo boos dat hij over de afzetting sprong en verhaal wilde halen bij de ‘supporter’ op de tribune.

Er ontstond een chaos op de tribune. Daarop besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen voor een kwartier.

Statement VV Emmen

Na het incident bood de dader zijn excuus aan. Maar hij is alsnog door het bestuur van het sportpark verwijderd. In een reactie laat VV Emmen weten “absoluut tegen discriminatie” te zijn. “Ook Voetbal Vereniging Emmen is tegen discriminatie en zal het nooit toelaten dat er op haar velden of in de teams wordt gediscrimineerd. Namens de hele club bieden wij hierbij dan ook onze excuses aan voor de uitlatingen van betreffende bezoeker.”

Nog een  incident

Ook in Arnhem was het vandaag raak. Tijdens het duel Eldenia tegen Sporting ’70  uit Utrecht werd een donkere speler van de Utrechtse club uitgemaakt voor roetveegpiet. Hierop werd ook deze wedstrijd stilgelegd. De toeschouwer werd hierna vermanend toegesproken door de scheidsrechter. Omdat er nog maar een minuut op de klok stond, besloot de scheids de wedstrijd helemaal te beëindigen.

Tegen het AD zegt de speler die slachtoffer was, Everton dos Santos Silva, dat het hem nauwelijks meer raakt. “Ze proberen me uit de wedstrijd te halen, maar ik laat mijn dag er niet door verpesten.” Mogelijk gaat de speler nog aangifte doen, laat voorzitter Willem Muilenburg van Sporting ’70 aan Hart van Nederland weten.

Juist in dit weekend werd er bij de Eredivisie aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme. Tijdens de wedstrijden werd er een minuut niet gevoetbald.

Beeld: ANP