Politiek

Weer boerenprotest, dit keer bij acht provinciehuizen

De boeren blijven protesteren. Na de grote actie op het Malieveld in Den Haag, trekken agrariers maandag richting acht provinciehuizen. Later deze week volgen nog meer acties.

Naar verwachting gaan maandag veel boeren protesteren bij provinciehuizen. Landbouworganisatie LTO Noord riep haar 14.000 leden daartoe op met als doel de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel te krijgen. Het huidige stikstofbeleid heeft veel effect op boerenbedrijven en gezinnen. Agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Boerenprotest gaat door

Volgens een woordvoerder van de regio Oost worden er bij het provinciehuis in Zwolle en Arnhem zeker tussen de 400 en 500 boeren verwacht. “De bereidheid bij de boeren is groot. De maat voor de boeren is vol. Mensen moeten rekening houden met trekkers op de weg tussen 10.00 en 12.00 uur.” In Assen wordt ook rekening gehouden met zeker 400 boeren. In Limburg protesteren agrariërs niet maandag, maar dinsdag.

Lees ook: Friesland trekt stikstofbeleid in na boerenprotest bij provinciehuis Leeuwarden

Vrijdag protesteerden boeren al bij provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. In Friesland zijn vervolgens de stikstofmaatregelen geschrapt. “Dit zou een wake-upcall moeten zijn voor alle provincies”, zegt voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins.

Woensdag wordt weer een dag van landelijk protest. Organisator Farmers Defence Force heeft boeren opgeroepen die dag eerst naar het RIVM te komen. Dit instituut berekend de stikstofuitstoot en doet dat volgens de  boeren verkeerd. Later op woensdag verplaatst het protest zich naar het Binnenhof in Den Haag.